Van der Meyde over vechtpartijen bij Ajax: 'Sloeg Joris Mathijsen knock-out'

Van der Meyde over vechtpartijen bij Ajax: 'Sloeg Joris Mathijsen knock-out'

18-04-2020 13:08
104

Andy van der Meyde sloot in de C1 aan in de jeugdopleiding van Ajax, maar zijn start was turbulent te noemen. Het was in zijn eerste wedstrijd in het Amsterdamse shirt meteen hommeles.

"Mijn eerste wedstrijd weet ik nog wel", zegt Van der Meyde op de clubsite. "Op een toernooi ging ik de linksback, Joris Mathijsen, telkens voorbij. Hij kon dat niet hebben en trok aan mijn haren. Ik sloeg hem vervolgens direct knock-out. Mijn trainer, Günther de Haan, werd helemaal gek natuurlijk. Al die jongens keken me aan en vonden dat ik gek was. Ze dachten dat ik zo'n boer was uit Arnhem."

De voormalig rechtsbuiten was geen lieverdje, maar hij had een speciale band met Co Adriaanse, destijds hoofd jeugdopleiding van Ajax. "Ik ben weleens weggestuurd door Co, dan was ik vervelend of luisterde niet. Ooit brak ik het been van de keeper van Newcastle, zo dol was ik. Op trainingen ben ik ook wel eens op de vuist gegaan met teamgenoten. Uiteindelijk moest ik altijd op kantoor komen bij Adriaanse. Maar Co had een zwak voor me, hij zag het wel in me zitten. Iemand anders had me ongetwijfeld weggestuurd. Of ik ergens spijt van heb? Nee, zo ben ik nu eenmaal."

Van der Meyde stelt dat hij in die tijd eigenlijk nog heel serieus was. "Later werd ik echt vervelend en kon ik moeilijk met tegenslagen omgaan. Ik heb wel eens een vechtpartij met de fysio gehad, voor de wedstrijd was ik in de kleedkamer aan het etteren en schoot de bal in z'n gezicht. Daar zei hij natuurlijk wat van en toen viel ik hem aan."