Gepasseerd voor historische Feyenoord-finale: 'Sigaretje gepakt en zitten janken'

Gepasseerd voor historische Feyenoord-finale: 'Sigaretje gepakt en zitten janken'

05-05-2020 16:56
42

Voormalig Feyenoord-doelman Eddy Treijtel bewaart niet bepaald warme herinneringen aan de historische Europa Cup I-finale tussen Feyenoord en Celtic van 6 mei 1970. De inmiddels 73-jarige Rotterdammer heeft er vijftig jaar na dato nog steeds moeite mee dat hij vlak voor de eindstrijd in Milaan gepasseerd werd.

Vlak voor de finale moest Treijtel drie doelpunten incasseren tegen aartsrivaal Ajax. "We stonden met 3-1 voor en er kwam een voorzet van rechts, van Suurbier. Ik wilde die bal over de lat tikken, maar Cruijff sloeg mijn hand weg. Dus hij ging zo achter mij het doel in. Iedereen zei dat het mijn fout was, maar wat kan ik eraan doen als iemand mijn hand wegslaat?", blikt Treijtel terug in gesprek met RTV Rijnmond.

Toenmalig trainer Ernst Happel was echter onverbiddelijk: niet Treijtel, maar zijn toen 36-jarige naamgenoot Eddy Pieters Graafland – recentelijk overleden – mocht het Feyenoord-doel verdedigen in de finale. "Ik kwam bij de training aan, hij ving me op in de hal: ik wil even met je praten, ik heb besloten dat ik met Pieters Graafland in de finale ga spelen. Nou, ik had nog liever gehad dat hij me een klap in mijn gezicht had gegeven."

Dat Feyenoord uiteindelijk als eerste Nederlandse club een Europese beker pakte, deed Treijtel dan ook niet veel. "Iedereen was aan het juichen in de kleedkamer, maar ik ben naar het toilet gegaan. Daar heb ik een sigaretje opgestoken en zat ik te janken. In het hotel heb ik nog wat gegeten en ben ik gelijk naar bed gegaan, ik moest het in mijn eentje verwerken", klinkt het. "Maar daarna ben ik weer normaal gaan doen. Ik was alles weer kwijt en heb gewoon mee gefeest. Het onthaal was natuurlijk grandioos, dan ga je daarin mee."