La Liga-baas waarschuwt Barça en adviseert om 'belangrijke speler' te verkopen

La Liga-baas waarschuwt Barça en adviseert om 'belangrijke speler' te verkopen

28-06-2021 17:25
77

La Liga-voorzitter Javier Tebas heeft nog eens haarfijn uitgelegd hoe nijpend de financiële situatie van FC Barcelona is. De Catalanen wordt dringend geadviseerd om een 'belangrijke speler te verkopen'.

Barça heeft een schuld van ongeveer één miljard en de nieuwe voorzitter Joan Laporta wacht dan ook een grote uitdaging in Camp Nou. Trainer Ronald Koeman kon tot dusver vooral transfervrije spelers verwelkomen met Memphis Depay, Sergio Agüero en Eric García. Maar dat is niet genoeg, zeker niet als het salaris van Lionel Messi in de boeken blijft staan.

Tebas legt uit dat de Primera División-topclub momenteel de salarislimiet van de competitie met veertig procent overschrijdt. De La Liga-preses stelt dat Barça spelers moet verkopen vóór er nieuwe spelers gehaald kunnen worden. "We hebben een speciale procedure voor clubs die hun salarisbudget te buiten gaan, waarbij nieuwe spelers slechts 25 procent mogen kosten van wat er bespaard is", zegt hij tegen Onda Cero.

"Als Barcelona een speler voor honderd miljoen euro verkoopt, mogen ze slechts 25 miljoen uitgeven", geeft Tebas als voorbeeld. "Als Barça tien miljoen verdient aan een transfer, dan kunnen ze 2,5 miljoen spenderen aan een nieuwe aanwinst. Als Barça een nieuwe speler wil kopen die ze 25 miljoen aan salaris kost per seizoen, dan moeten ze eerst honderd miljoen verdienen via een transfer of een salarisreductie."

Tebas maant de Catalanen tot actie. "Ze moeten hun salarisuitgaven fors terugbrengen of ze moeten geld verdienen via transfers. Ze weten dat als ze geen belangrijke speler verkopen van het huidige team, dat ze spelers met lopende contracten hebben die ze niet kunnen inschrijven." Onder meer topverdieners Antoine Griezmann, Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé worden in de wandelgangen genoemd als mogelijke vertrekkers.

Daarnaast zwaait Koeman enkele overbodige krachten uit. Jean-Clair Todibo (OGC Nice) werd al verkocht voor 8,5 miljoen en ook Samuel Umtiti, Konrad de la Fuente (beide Olympique Marseille) en Junior Firpo (Leeds United) zouden spoedig kunnen vertrekken.