PSV denkt aan Fernandes: weg naar transfer open, bekende van Gakpo en Teze

PSV denkt aan Fernandes: weg naar transfer open, bekende van Gakpo en Teze

08-06-2022 15:30
46
Author profile picture

Nordin 't Hart

PSV heeft een oogje op Joelson Fernandes, zo werd woensdag duidelijk. De Portugese aanvaller zou in Eindhoven de vervanger van Cody Gakpo kunnen worden. VoetbalPrimeur stelt PSV-target Fernandes aan je voor.

Eigendom van Sporting, huurperiode in Zwitserland en koopoptie
De negentienjarige Fernandes komt uit de jeugdopleiding van Sporting Portugal, waar hij nu nog altijd onder contract staat. In de hoofdmacht kwam de buitenspeler echter tot een handjevol duels: vier in het seizoen 2019/20, een jaar later speelde Fernandes geen enkele wedstrijd in het eerste elftal. Daardoor besloot Sporting om het talent in het afgelopen seizoen te verhuren, in de hoop op meer speelminuten. Fernandes vertrok voor anderhalf jaar naar FC Basel, dat een optie tot koop van tien miljoen euro wist te bedingen.

In Zwitserland kreeg Fernandes meer kansen, maar toch was zijn aandeel bij Basel ook relatief klein: in het hele seizoen mocht de jeugdinternational slechts twee keer in de basis starten, wel viel hij relatief vaak in. In competitieverband kwam Fernandes uiteindelijk tot achttien duels. Daarin scoorde hij niet en gaf hij twee assists. In principe is Fernandes volgend seizoen ook nog speler van Basel. Sporting heeft echter een optie om hem deze zomer al terug te halen. De kans is klein dat Basel hem uiteindelijk definitief zal overnemen, terwijl de aanvaller zelf het liefst weer vertrekt uit Zwitserland. Een transfer naar PSV is daardoor reëel.

Geen toekomst bij jeugdliefde
Sporting heeft wel oren naar een verkoop van Fernandes. De in Guinee-Bissau geboren speler komt totaal niet voor in de plannen van trainer Rúben Amorim. De jonge coach van Sporting is namelijk niet onder de indruk geraakt van Fernandes, toen hij hem twee jaar geleden de kans gaf in de Sporting-hoofdmacht. Desondanks hopen Os Leões hun financiële slag te slaan bij een eventuele deal met PSV: de Portugezen zouden een bedrag van zeven of acht miljoen euro voor Fernandes willen zien.

Voetbaltalent zit in de familie
Joelson is niet de enige uit zijn gezin die aardig kan voetballen. Zijn broertjes Roger en Saná (allebei zestien jaar oud) staan in Portugal te boek als erg grote talenten. Eerstgenoemde heeft al meerdere wedstrijden en goals op zijn naam staan in het eerste elftal van SC Braga, terwijl Saná Fernandes de jeugdopleiding van Sporting kan verruilen voor die van FC Barcelona of Manchester City. De broertjes van PSV-target Joelson spelen net als hij ook als vleugelaanvaller.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door SC Braga (@sportingclubedebraga)

Vroeger stond de huidige buitenspeler van Basel eveneens in de belangstelling van verschillende grote clubs uit Europa. Teams uit Duitsland en Engeland hadden naar verluidt interesse in Fernandes, maar hij koos toen voor een langer verblijf in Portugal.

Al langer op de PSV-radar
In Portugal wordt beweerd dat de PSV-interesse in Fernandes niet iets van de laatste dagen is. De nummer twee van de Eredivisie zou de behendige buitenspeler al 'vele jaren' kennen. PSV ziet in Fernandes een groot opkomend talent, ondanks zijn mindere seizoen in Basel. Fernandes zou zelf later actief willen zijn in een grote competitie, waar PSV als een mooie springplank voor kan dienen.

Overeenkomsten met Bruma
Fernandes en PSV-aanvaller Bruma hebben best wat dingen met elkaar gemeen. Zo zijn de twee allebei geboren in Guinee-Bissau, komen ze uit de jeugd bij Sporting, kiezen ze voor een (jeugd)interlandloopbaan bij Portugal, zijn ze op één centimeter na even lang, moeten ze stappen maken in de afronding en kunnen ze makkelijk hun mannetje passeren. Ironisch genoeg is Fernandes – naast de mogelijke exit van Gakpo – door Bruma in beeld bij PSV: de kans is namelijk goed aanwezig dat de international gaat vertrekken uit Noord-Brabant.

Ontmoeting met Teze en Gakpo
Voor Jordan Teze en Gakpo is Fernandes niet geheel onbekend. Een klein jaar geleden stonden de twee PSV’ers met Jong Oranje nog tegenover het target van hun club. Zowel Teze als Fernandes kwam toen als invaller binnen de lijnen, Gakpo stond heel de wedstrijd op het veld. In de paar minuten die hij kreeg wist Fernandes het verschil niet te maken, ook omdat Jong Oranje naarstig op zoek was naar de gelijkmaker. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-1 voor de Portugezen.