Het to do-lijstje van Feyenoord: Slot-wens, behoud steunpilaren en Senesi-dossier

Het to do-lijstje van Feyenoord: Slot-wens, behoud steunpilaren en Senesi-dossier

08-07-2022 12:00
32
Author profile picture

Lars Teunissen

Nu de transfermarkt officieel geopend is, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs hun selecties voor komend seizoen samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de traditionele top-drie voor de komende maanden op. Last but not least: Feyenoord.

Door de tijdelijke afwezigheid van Frank Arnesen moet Feyenoord de technische zaken intern verdelen. Onder meer algemeen directeur Dennis te Kloese en trainer Arne Slot bemoeien zich deze zomer met het technische beleid. De Europese prestaties van het voorbije seizoen zijn in de rest van Europa niet onopgemerkt gebleven: een leegloop dreigt in Rotterdam.

Done Deals
Feyenoord heeft zich tot dusver versterkt met Mats Wieffer, Danilo en Mohamed Taabouni, al is dat niet de vijver waaruit de club na het Conference League-succes hoopte te vissen. Slot uitte onlangs al zijn onvrede over de kwaliteit in de huidige selectie. Die onvrede is waarschijnlijk inherent aan een aantal uitgaande transfers. Tyrell Malacia en Luis Sinisterra zijn voor bij elkaar minimaal 36 miljoen euro naar respectievelijk Manchester United en Leeds United verkast. Bryan Linssen koos voor een Japans avontuur. Het is wachten op de volgende financiële klapper die Feyenoord incasseert. Slot zal vooral wachten op versterkingen.

Huurlingen

Vertrokken huurlingen
De meest in het oog springende huurlingen die vertrokken zijn, zijn Cyriel Dessers en Guus Til. Eerstgenoemde bleek financieel niet haalbaar en Til zet zijn loopbaan voort bij PSV. Ook Reiss Nelson (Arsenal), Christian Conteh (Dynamo Dresden) en Philippe Sandler (zonder club) hebben Feyenoord verlaten.

Teruggekeerde huurlingen
Mark Diemers, Róbert Bozeník, Naoufal Bannis en Aliou Baldé bewandelden de omgekeerde weg en zijn teruggekeerd in De Kuip. De kans dat een van allen komend seizoen een basisplaats afdwingt, is klein. Vooral Baldé hoeft zich geen illusie te maken: Slot zei recent dat hij de aanvaller 'niet zo'n goede speler' vindt. Het lijkt waarschijnlijk dat het kwartet al dan niet tijdelijk elders gestald wordt.

Sinisterra-opvolging
Een deel van de geïncasseerde Sinisterra-miljoenen kan geïnvesteerd worden in een opvolger. De naam van Wilfried Gnonto zingt al een tijdje rond. Het achttienjarige talent van FC Zürich staat op de radar bij de Stadionclub en wil zich andersom dolgraag verder ontwikkelen bij Feyenoord. Zijn prijskaartje: ongeveer tien miljoen euro.

Behalve Gnonto is ook Javairô Dilrosun in beeld om het vertrek van Sinisterra op te vangen. De buitenspeler van Hertha BSC moet op permanente basis naar De Kuip komen, al bevinden de gesprekken zich nog in de beginfase. Calvin Stengs werd ook genoemd in Rotterdam-Zuid, al lijkt hij zijn zinnen te zetten op een langer OGC Nice-verblijf.

Prioriteiten
Door het vertrek van Malacia, Dessers, Til en Sinisterra krijgt Feyenoord een compleet ander gezicht. De club wil koste wat kost een volledige leegloop voorkomen. Te Kloese en Slot proberen Orkun Kökcü en Marcos Senesi met man en macht binnenboord te houden. De Turks international staat er in ieder geval voor open om in Rotterdam te blijven. Wel staat hij bij Leicester City op het lijstje, waardoor Feyenoord zich mogelijk opnieuw kan verzekeren van tientallen miljoenen. Rondom Senesi speelt nog niets concreets.

Mogelijk vertrek
Het meeste geld kan in Rotterdam al geteld worden, toch komt er mogelijk nog een financiële injectie binnen. Marcus Pedersen kan Feyenoord na een jaar achter zich laten en vertrekken naar Southampton. De Stadionclub kan, gezien het langdurige contract van Pedersen, flink cashen voor de back, al moet daarbij gezegd worden dat de overgang nog in de kinderschoenen staat. Met Lutsharel Geertruida en Denzel Hall beschikt Feyenoord over twee rechtsbacks.

Potentiële nieuwkomers
Met de komst van Ian Maatsen hoeft Feyenoord geen rekening meer te houden. Als het aan Slot ligt, komen er wel nog zeker zeven nieuwelingen naar De Kuip. Wie moeten dat zijn?

Doorstroming van de jeugd
In de jeugdopleiding loopt een aantal pareltjes rond, al lijken de zeventienjarige Antoni Milambo en de negentienjarige Lennard Hartjes en Dermane Karim nog niet rijp voor een vaste plek in de hoofdmacht. Komend seizoen zal de twintigjarige Patrik Walemark moeten opstaan, helemaal na het vertrek van Nelson en Sinisterra.

Op rechtsback komt Hall op, al heeft hij Geertruida voor zich in de pikorde. Cole Bassett is evenals Walemark geen eigen jeugd te noemen. Wel mag er ook van de Amerikaan - die nog voor één seizoen gehuurd wordt van Colorado Rapids - dit seizoen iets verwacht worden.

Opvolgers op de transfermarkt
Dilrosun is mogelijk een van de zeven versterkingen waar Slot op loert. Dan nog zullen er zes moeten volgen. Gnonto en Joshua Brenet worden gelinkt aan Feyenoord, maar verder is het vooralsnog stil. Daarbij lijkt Brenet zijn voorkeur te geven aan een langer verblijf bij FC Twente. Sinds het afzeggen van Maatsen is alleen de naam van Heracles Almelo-back Giacomo Quagliata gevallen in het Italiaanse geruchtencircuit. 

De blijvers
Het goede nieuws voor Feyenoord is dat een groot deel van de as intact blijft. Justin Bijlow, Gernot Trauner en Fredrik Aursnes, die een belangrijk aandeel hebben gehad in het Europese succes en de derde plek in de Eredivisie, blijven in Rotterdam. Ook aanvoerder Jens Toornstra en Alireza Jahanbakhsh lijken in De Kuip te blijven, wat in ieder geval goed is voor de breedte van de selectie.

Zwakke posities
Op het trainingskamp in Oostenrijk wordt Pedersen ingezet als linksback. Dat de rechtervleugelverdediger op links wordt gebruikt, zegt genoeg over de achilleshiel van Feyenoord. Malacia kan niet één op één worden vervangen en sterker nog: er is geen linksback. Daarbij zijn de flanken na het vertrek van Sinisterra en Nelson dun bezet.

De voorhoede is sowieso het zorgenkindje voor Slot. De gehele aanval van vorig seizoen is vertrokken. Danilo is de enige speler die Feyenoord er vooralsnog voor heeft teruggekregen.

Kijken naar 2023: doorlopende contracten en dossier-Senesi
Richting volgende zomer is één dossier verreweg het meest belangrijk: dat van Senesi. Het contract van de Argentijn loopt medio 2023 af, waardoor Feyenoord - mits hij blijft – na de zomer snel met hem om tafel moet. Een transfervrij vertrek na dit seizoen zullen de Rotterdammers koste wat kost willen voorkomen.

Verder zal Feyenoord volgende zomer in principe afscheid nemen van Jorrit Hendrix, die gehuurd is tot de zomer van 2023, en Bassett. Ook het contract van Toornstra loopt af. Intern zal men zich niet druk maken om het dossier van de 33-jarige routinier. De kans bestaat dat hij zijn carrière in De Kuip afsluit.