Rampzalige eerste helft met twee blessures, maar Leeuwinnen vechten zich naar punt

09-07-2022 22:56
96

Regerend Europees kampioen Nederland is het EK begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden, de op papier lastigste tegenstander in de poulefase. De eerste helft verliep bijzonder matig en leverde twee blessures op, maar Jill Roord bezorgde Oranje na een veel beter tweede bedrijf alsnog een punt.

Nederland had in de eerste helft weinig te vertellen op Bramall Lane en kwam alleen via Sherida Spitse enigszins in de buurt van het doel. Aan de andere kant ging het nodige mis. Keepster Sari van Veenendaal kon na een botsing met Lynn Wilms en Stefanie van der Gragt nog verder, maar moest er even later alsnog bij gaan zitten na een uittrap: Daphne van Domselaar kwam haar vervangen. Even later moest ook Aniek Nouwen gewisseld worden: de centrale verdediger raakte geblesseerd aan haar enkel en Marisa Olislagers loste haar af.

In de tussentijd was Zweden ook op een verdiende voorsprong gekomen. Nouwen werd door de benen gespeeld door Kosovare Asllani, die het overzicht hield en de vrijstaande Jonna Andersson bediende: Van der Gragt kon op de doellijn niet meer redden, 0-1.

Oranje toonde in de tweede helft echter een heel ander gezicht, werd bij de hand genomen door Vivianne Miedema en had al gauw de gelijkmaker te pakken. Na een knappe solo van Miedema leek de daaropvolgende aanval in schoonheid te stranden, maar de bal belandde bij Roord, die keepster Hedvig Lindahl verraste: 1-1.

Veel grote uitgespeelde kansen waren er verder niet in de tweede helft, die echter genoeg vermaak bood. De ingevallen Van Domselaar keepte met vertrouwen en verwerkte onder meer een afstandsschot van Fridolina Rolfö. Roord liet aan de andere kant een uitgelezen mogelijkheid op de winnende liggen, na een scherpe aanval via Jackie Groenen en Miedema. Beide teams moesten zich uiteindelijk verzoenen met een 1-1 gelijkspel.

Portugal en Zwitserland speelden eerder op de avond met 2-2 gelijk en daardoor staan alle teams in poule C op gelijke hoogte. Nederland vervolgt het toernooi woensdag met een wedstrijd tegen de Portugezen en treft op zondag 17 juli Zwitserland.