Steur van Ajax naar Leverkusen: 'De meeste spelers zouden deze keuze maken'

Steur van Ajax naar Leverkusen: 'De meeste spelers zouden deze keuze maken'

18-07-2022 12:05 Laatste update: 12:06
19

Tim van Duijn

Van Ajax naar Bayer Leverkusen: een stap die niet iedereen maakt. Roy Steur heeft er geen moment spijt gehad. De ontwikkeling van de zeventienjarige doelman is sneller gegaan dan van tevoren verwacht en hij mag zelfs mee op trainingskamp met het eerste elftal.

"We kunnen het interview ook in het Duits doen hoor?", zegt Steur. Na één jaar beheerst hij de taal al, maar we doen het gewoon in het Nederlands. Steur is een nuchtere jongen uit Volendam die vorig jaar zomer de kans kreeg om naar Bayer Leverkusen te gaan. Hij keepte bij Ajax O17 en twijfelde niet toen de Duitse topclub zich voor hem meldde.

Een stap naar het buitenland vraagt veel en al helemaal voor een jongen van pas zestien jaar oud die niet alleen vrienden en familie achterlaat, maar ook een plek en club die vertrouwd voelen. De aanpassing verliep echter soepel. "In het begin heb ik er wel aan moeten wennen, maar ik werd goed opgevangen", zegt Steur. "De spelers spraken veel met me en ik vind communicatie binnen een team heel erg belangrijk. Dat stelde me erg op mijn gemak, dan sta je er ook niet zo bij stil dat het allemaal anders voor je is. Ik werd zeker niet aan mijn lot overgelaten."

"De mensen hier zijn aardig. Ik woon in een gastgezin en dat bevalt me heel goed. Alles wordt voor je geregeld, dus ik heb niets te klagen. In het weekend ga ik naar huis. Mijn vader komt soms kijken en dan rij ik met hem mee terug naar Volendam. Met de auto is dat ongeveer drie uurtjes. Of anders neem ik de trein."

'Hier zijn ze er dan een week ziek van'
Ook sportief is er het nodige veranderd voor Steur. Hij doelt dan niet alleen op het niveau. "Ze beleven het hier zoveel anders dan in Nederland. Vooral de winnaarsmentaliteit. Die is echt wel een stuk extremer dan ik ervaren heb in Nederland. Veel professioneler. Iedere wedstrijd moet je winnen en anders zijn jongens er echt een week ziek van. Dat merk je dan aan de sfeer binnen het team. Bij Ajax ging de knop sneller om en lag de focus sneller op de volgende wedstrijd. Ik kan zelf ook heel erg slecht tegen mijn verlies. Als je op de training verliest, kan ik wel flink pissig zijn. De spelers gaan er ook veel meer in op."

"Qua keeperstraining is het veel herhalen. In Nederland is het veel voetenwerk, maar hier is keeperstraining echt keeperstraining. Het voetenwerk ontwikkel je met positiespel, maar het is vooral met de handen. Dat is wel heel anders dan in Nederland."

Steur kreeg de optie-Bayer Leverkusen aangeboden via zijn zaakwaarnemer Juul Heldens van Forza Sports Group. De club werd enthousiast nadat het hem meerdere keren bekeken had en ging in gesprek met Steur. Die wilde de Duitse kans niet laten lopen. Met Bayer Leverkusen O19 speelt hij tegen de leeftijdsgenoten van onder meer Schalke 04, Borussia Mönchengladbach, Fortuna Düsseldorf, Borussia Dortmund en 1. FC Köln. Vorig jaar eindigde Leverkusen op de derde plaats in de Bundesliga West. Dit seizoen hoopt de ploeg weer bovenin mee te doen en zover mogelijk te komen in de UEFA Youth League, de 'mini'-Champions League.

"Ik zou bij Ajax in mijn eigen leeftijdscategorie blijven spelen, maar bij Bayer Leverkusen kreeg ik de kans om een elftal hoger te trainen, met jongens die ouder zijn. Als je die kans krijgt, is dat geen moeilijke keuze. De uitdaging was veel groter, dus ik hoefde er ook niet lang over na te denken. Het voelde meteen hartstikke goed. Waarom zou ik dan nog blijven als het sportieve plan er bij Leverkusen beter uitziet dan bij Ajax. Ik denk dat de meeste spelers dezelfde keuze zouden maken."

Op trainingskamp met Bayer Leverkusen 1
Het was de bedoeling dat Steur zich bij Bayer Leverkusen stapje voor stapje omhoog zou werken, maar zijn ontwikkeling ging sneller dan verwacht. Steur is van Ajax O17 naar Bayer Leverkusen O19 gegaan en traint zelfs al regelmatig mee met het eerste elftal. Hij had niet verwacht dat hij al mee zou mogen op trainingskamp. Steur had een knieblessure en dus was het spannend of hij wel geselecteerd zou worden, maar deze week kwam het goede nieuws.

"Dat kwam best onverwacht. Ik mocht meetrainen met het eerste elftal en na afloop hoorde ik van de keeperstrainer dat ze me mee zouden nemen. Ik was hartstikke blij natuurlijk. Ik had vorig jaar niet verwacht dat ik deze overstap zou maken en al helemaal niet dat het zo snel zou gaan", zegt Steur. "Toen ik aankwam lag het trainingsniveau al erg hoog, terwijl de beste spelers er nog niet eens waren. Die waren allemaal mee op trainingskamp met het eerste. Ik voelde meteen dat er een kans voor me lag. Mijn keeperstrainer heeft me erg goed geholpen en toen ben ik eerste keeper geworden in het team. Nu wil ik natuurlijk meer."

"Ik ga op trainingskamp echt mijn stinkende best doen en wil me zo goed mogelijk laten zien aan de trainers. Voor volgend seizoen wil ik lekker mijn wedstrijden spelen in de O19 en zoveel mogelijk meetrainen met het eerste elftal. Verder zie ik het wel. De kansen die ik krijg hoop ik in ieder geval aan te grijpen", zegt Steur.