Energiecrisis treft ook De Kuip: 'Dat wordt voor ons onbetaalbaar'

Energiecrisis treft ook De Kuip: 'Dat wordt voor ons onbetaalbaar'

10-09-2022 09:53 Laatste update: 10:10
311

Bij De Kuip zijn grote zorgen over de oplopende energierekening. Het stadion van Feyenoord probeert de kosten nog enigszins te drukken door verschillende maatregelen, legt directeur Jan van Merwijk uit.

"Normaal gesproken betalen we per jaar tussen de vijf en zes ton. Dit jaar schatten we dat de rekening gaat uitkomen op 1,5 tot misschien wel 2 miljoen euro. Dat wordt voor ons onbetaalbaar", zegt Van Merwijk in het Algemeen Dagblad. De Kuip heeft wel besparingsplannen. Het stadion wordt aangesloten op stadsverwarming en neemt iemand in dienst om zich te buigen over energiebesparing. Daarnaast wordt overwogen om de lampen in de lichtmasten te vervangen door ledverlichting.

"Het probleem is ook dat de Kuip een oud stadion is", stelt Van Merwijk. "Het nieuwe stadion zou energieneutraal worden. Dat gaat voorlopig niet door, dus gaan we kijken of sommige onderdelen van dat plan bruikbaar zijn in het huidige stadion. De systemen zijn nu bijvoorbeeld niet zo fijnmazig dat we afzonderlijke ruimtes kunnen verwarmen. Voor kleine bijeenkomsten of vergaderingen moet het hele gebouw aan." Ook een kleine energietoeslag voor klanten behoort tot de opties.

Tot slot wil de directeur van Stadion Feijenoord zo'n drie ton besparen op grasonderhoud. Normaal krijgt het gras ook tijdens de winterstop verwarming om het gezond te houden, maar daar wordt nu vanaf gezien. "Laat dat gras maar slapen. Dat brengen we wel weer tot leven als de competitie start."