KNVB reageert op drastische oproep politiebond: 'Niet de oplossing'

KNVB reageert op drastische oproep politiebond: 'Niet de oplossing'

20-12-2022 13:16
139

Tim van Duijn

De KNVB heeft kennisgenomen van de oproep van politiebond ACP, om Eredivisie-wedstrijden zonder publiek af te werken. De voetbalbond begrijpt de ernst van de situatie, maar ziet lege stadions niet als de oplossing.

Volgens ACP zijn er te weinig agenten in de wijken. Om dit aantal op te schroeven, pleit de politiebond voor lege stadions in de Eredivisie, zodat agenten daar niet aanwezig hoeven te zijn. "Wij snappen dat er schaarste is en samen met de politie streven we juist naar een zo laag mogelijke politie-inzet rondom de wedstrijden. De politie-inzet bij betaald voetbal is de afgelopen tijd juist al flink gedaald", vertelt een woordvoerder van de KNVB aan VoetbalPrimeur.

"Het lijkt op een indringende oproep aan de politiek: meer blauw op straat", gaat de woordvoerder verder. "Wij pakken als voetbalsector een grote eigen verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid. Zo hebben stewards van de clubs de afgelopen jaren alle plaatsen van de politie in de stadions overgenomen.
Voor de openbare orde en veiligheid buiten de stadions zijn we net als de rest van Nederland op de politie aangewezen die hier de bevoegdheden voor hebben."

De KNVB benadrukt dat het betaald voetbal een 'maatschappelijke functie' met zich meedraagt. "Honderdduizenden Nederlanders gaan elke week met vrienden of familie naar de stadions om te genieten van spannende voetbalwedstrijden. Vijf miljoen bezoekers per jaar kent het betaald voetbal en daarmee vervult het een belangrijke maatschappelijke functie", klinkt het. "Een streep zetten door voetbalplezier voor supporters is niet de oplossing om meer blauw op straat te krijgen."