Ticketverdeling: PSV staat er goed voor, rampscenario dreigt voor Ajax, AZ aast

Ticketverdeling: PSV staat er goed voor, rampscenario dreigt voor Ajax, AZ aast

01-05-2023 16:00 Laatste update: 16:13
105

Met het winnen van de KNVB Beker heeft PSV zich verzekerd van Europa League-voetbal. De ploeg van Ruud van Nistelrooij zal richting de Eredivisie-ontknoping ongetwijfeld nog hopen op een Champions League-ticket. Wat zijn de scenario's voor PSV, Ajax en AZ? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Met nog vier speelrondes te spelen is dit de stand. Ervan uitgaande dat Feyenoord het kampioenschap niet meer uit handen geeft, worden de Rotterdammers niet meegenomen in dit scenariostuk. De kampioen van de Eredivisie plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League.

Ticketverdeling

Kampioen: groepsfase Champions League
Nummer 2: derde voorronde Champions League
Nummer 3: derde voorronde Conference League
Winnaar KNVB Beker: vierde voorronde Europa League
Nummers vier tot en met zeven: play-offs om ticket tweede voorronde Conference League

Belangrijk om te weten is dat de eindklassering van PSV veel kan uitmaken voor het linkerrijtje van de Eredivisie. Als PSV tweede wordt, schuift het bekerticket door naar de nummer drie en mag de nummer vier zich opmaken voor de derde voorronde van de Conference League. In dit geval gaan de play-offs voor Europees voetbal tussen de nummers vijf tot en met acht van de Eredivisie, in plaats van tussen de nummers vier tot en met zeven.

Scenario's PSV

Door het prolongeren van de KNVB Beker is PSV zeker van de play-offs van de Europa League. Wordt het tweeluik tegen een nog onbekende tegenstander winnend afgesloten, dan stromen de Eindhovenaren in de groepsfase van de Europa League in. Bij verlies gaat PSV naar de groepsfase van de Conference League.

Maar, PSV maakt een goede kans om in de Eredivisie tweede achter Feyenoord te eindigen. In dat geval moet de ploeg van Van Nistelrooij twee voorrondes doorkomen om de Champions League-groepsfase te halen. Het bekerticket van PSV schuift dan door naar de nummer drie op de ranglijst.

Kortom: eindigt PSV tweede, dan lonkt Champions League-voetbal (en de bijbehorende jackpot). Worden de Eindhovenaren derde of vierde, dan is de club door de bekerzege verzekerd van de Europa League-play-offs.

Scenario's Ajax

In Amsterdam wordt door iedereen uitgesproken dat het halen van de Champions League-voorrondes ondanks het rampseizoen een must is. Daarvoor zal Ajax in de laatste Eredivisie-speelrondes het gat met PSV moeten dichten en tweede moeten eindigen. Lukt dit niet? Dan moet Ajax hopen dat PSV, en niet AZ, achter aanstaande kampioen Feyenoord eindigt.

Als PSV als tweede eindigt en Ajax als derde, dan gaat het bekerticket van de Eindhovenaren naar de hoofdstad. In dat geval moet Ajax één horde overleven om na de zomer in de Europa League uit te komen. Wordt PSV de nummer twee en Ajax de nummer vier, dan wacht de derde voorronde van de Conference League voor de ploeg van John Heitinga.

Als AZ een inhaalslag maakt en plek twee van de Eredivisie veiligstelt, blijft het bekerticket in handen van PSV. Ajax zal dan bij een derde plek instromen in de voorrondes van de Conference League. Eindigen de Amsterdammers vierde, dan moet het met de nummers vijf, zes en zeven uitvechten wie het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League bemachtigt.

Scenario's AZ

Voor AZ gelden dezelfde scenario's als voor Ajax. Maakt de ploeg van Pascal Jansen de achterstand op PSV en Ajax goed en eindigen de Alkmaarders als tweede, dan wacht in augustus de voorronde van de Champions League. Bij een derde of vierde plaats is AZ afhankelijk van de eindklassering van PSV.

Wordt PSV de nummer twee en AZ de nummer drie, dan krijgen de Alkmaarders het bekerticket. Wordt PSV de nummer twee en AZ de nummer vier, dan stroomt de ploeg van Jansen in de derde voorronde van de Conference League in. Het meest ongunstig voor AZ is dat Ajax als tweede eindigt. Dan gaat de reguliere ticketverdeling op voor de Alkmaarders.