Israëlische voetballer gearresteerd in Turkije na steunbetuiging aan thuisland

Israëlische voetballer gearresteerd in Turkije na steunbetuiging aan thuisland

15 januari - 12:45 Laatste update: 14:39
8

Sagiv Jehezkel, een Israëlische voetballer van het Turkse Antalyaspor, is zondag gearresteerd, nadat hij met een gebaar tijdens een wedstrijd verwees naar de oorlog tussen Israël en Hamas. Er is een onderzoek gestart en de speler is vrijgelaten zolang dit onderzoek loopt.

Na zijn doelpunt tegen Trabzonspor onthulde Jehezkel een boodschap met de tekst '100 dagen. 07/10', verwijzend naar de terreuraanval van Hamas op Israëlische burgers, nu honderd dagen geleden (7 oktober). Zijn club schorste hem kort na de wedstrijd omdat hij volgens hen 'niet in lijn handelde met de waarden van ons land'. Dezelfde dag kondigde de Turkse minister van Justitie een strafrechtelijk onderzoek aan naar Jehezkel wegens het aanzetten tot haat.

Jehezkel zelf beweert dat zijn intentie niet was om te provoceren. In een verklaring schrijft hij: 'Ik wil dat de oorlog stopt. Daarom liet ik het zien. Ik heb verder niets te maken met de politiek.'

Het is niet de eerste keer dat een voetballer in de problemen komt vanwege uitlatingen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Onder anderen Anwar El Ghazi (FSV Mainz 05) en Noussair Mazraoui (Bayern München) zorgden voor ophef nadat zij op Instagram de Palestijnen steunden.

Het is niet meer mogelijk om op dit artikel te reageren. We rekenen op jullie begrip.