Nieuwe China-regel heeft grote gevolgen: Gudelj meteen in lastig parket

Nieuwe China-regel heeft grote gevolgen: Gudelj meteen in lastig parket

17-01-2017 11:00
43

Met de verscherpte regels in het Chinese voetbal ten aanzien van het aantal buitenlanders dat een club mag opstellen, gaat de toekomst van enkele niet-Chinese spelers in de Super League er ineens heel anders uitzien. Onder meer Nemanja Gudelj zit in een lastig parket bij Tianjin Teda, een club met liefst zeven buitenlanders in de selectie.

Even leek er geen maat te staan op de koopdrift van Chinese clubs. Iedere ster die wilde, kon rekenen op een lucratieve overstap naar China. Maar de Chinese voetbalbond is bang dat talenten uit eigen land gaan ondersneeuwen en heeft verscherpte regels doorgevoerd. Dat betekent dat er vanaf het komende seizoen niet meer vier, maar drie buitenlandse spelers in de basisopstelling mogen staan. Bovendien moeten er twee talenten van onder de 23 jaar uit China aan de wedstrijd beginnen.

De bond kondigde aan nog veel meer maatregelen te gaan treffen. 'We zullen duidelijke plannen voor de jeugdopleidingen en infrastructuur maken. We zullen vechten tegen nepcontracten, tekengelden en andere illegale activiteiten. We zullen nieuwe regels blijven maken om de veel te hoge nationale en internationale transfersommen en salarissen tegen te gaan.'



De eerste gevolgen van de nieuwe regels zijn deze week al zichtbaar: Australisch international James Holland zag zijn transfer naar Liaoning Whowin afketsen en Gael Kakuta, oud-speler van Vitesse, wordt door Hebei China Fortune per direct verhuurd aan Deportivo La Coruña. Voor spelers die net de stap naar China hebben gemaakt dreigt een opmerkelijke situatie, met bijna iedere club die te veel buitenlandse spelers in zijn selectie heeft. Tianjin Teda, de club van Gudelj, heeft samen met Guangzhou R&F en Changchun Yatai de meeste spelers van niet-Chinese afkomst: 7.

Gudelj
Gudelj verliet Ajax onlangs voor Tianjin Teda en komt dus meteen in een lastige situatie terecht door de gewijzigde regels. Hij heeft plots zes concurrenten voor drie basisplaatsen: John Obi Mikel (ex-Chelsea), de Colombiaanse international Fredy Montero, de vorig jaar voor ruim 7 miljoen euro aangetrokken Malick Evouna, de Australische basisspeler Aleksandar Jovanovic, nieuwkomer Seok-ho Hwang en de Senegalese schutter en voormalig Juventus-talent Mbaye Diagne, goed voor tien competitiegoals afgelopen seizoen.

Meer probleemgevallen
Geen enkele club in de Chinese competitie heeft niet meer dan het aantal toegestane buitenlanders in de selectie. Voor Shanghai SIPG wacht ook een probleem: naast de vorig jaar voor 18 miljoen euro aangetrokken Elkeson en Hulk (55 miljoen euro) zijn deze winter ook Oscar (60 miljoen euro) en Odil Akhmedov (7 miljoen euro) erbij gekomen. Bovendien waren Jean Kouassi en Joo-Young Kim vorig seizoen zeer gewaardeerde basisspelers.

Guangzhou Evergrande, de club van Paulinho, Alan, Jackson Martinez en topschutter Ricardo Goulart, leek zich al enigszins voor te bereiden op mogelijke nieuwe regels en haalde dit seizoen op één Koreaan na alleen maar Chinese spelers. De nieuwe club van Axel Witsel, Tianjin Quanjian, heeft twee buitenlanders te veel en de club van Ezeqiuel Lavezzi, Gervinho en Stephane Mbia, Hebei China Fortune, heeft drie niet-Chinezen te veel in de selectie.

Toekomst
Voor iedere club geldt dat er eigenlijk geen nieuwe spelers uit het buitenland bij kunnen komen, zonder dat er meteen iemand verkocht wordt. Spelers van de buitencategorie – op dit moment worden onder meer Diego Costa genoemd – zullen nog altijd hun weg kunnen vinden naar de Super League, daar zal gewoon plaats voor gemaakt worden. Maar clubs zullen zich, ook met nóg meer maatregelen in het verschiet, steeds gerichter moeten versterken met niet-Chinezen. De ‘normale voetballer’ als Gudelj zal minder in trek zijn wanneer je je buitenlanders moet gaan uitkiezen. In dat geval zullen clubs alleen nog maar voor de topspelers gaan. Het geld is er immers gewoon.

Lees ook: Alle in Europa bekende spelers die in China spelen