Bosz krijgt bij Borussia Dortmund beschikking over hypergetalenteerde ploeg

Bosz krijgt bij Borussia Dortmund beschikking over hypergetalenteerde ploeg

06-06-2017 13:20
124

Peter Bosz is officieel de nieuwe trainer van Borussia Dortmund. In Duitsland krijgt de trainer te maken met een hypergetalenteerde ploeg, die de komende jaren hoge ogen kan gooien. VoetbalPrimeur grasduint in de selectie van BVB.

NB: Dit stuk schreven we op zaterdag 2 juni, toen bleek dat Bosz op weg was naar Dortmund

Geen enkele topclub in Europa investeerde de laatste tijd zó nadrukkelijk in toptalenten als Dortmund. Mikel Merino (20), Alexander Isak (17), Emre Mor (18), Raphael Guerreiro (22) en Ousmane Dembélé (20) kwamen vorig jaar naar het Signal Iduna Park, terwijl de portemonnee werd getrokken voor gearriveerde, Duitse namen als Mario Götze en André Schürrle.

Met Ömer Toprak (27) en Mahmoud Dahoud (21) hoopt Dortmund volgend seizoen meer prijzen te pakken dan alleen de DFB Pokal van dit seizoen. Dat moet gedaan worden met Bosz aan het roer. In vergelijking met Ajax en hélemaal met Vitesse en Maccabi Tel Aviv krijgt hij een absolute topselectie onder zijn hoede. Per linie zetten we de poppetjes op een rij.

Doel
Met de 26-jarige Roman Bürki, die twee jaar geleden overkwam van SC Freiburg, heeft Dortmund een keeper onder de lat die nog lang meekan. Hij houdt veteraan en clubicoon Roman Weidenfeller op de bank. Bürki kende een slow start, maar is het laatste jaar uitgegroeid tot de onbetwiste nummer 1 en één van de leiders van het jonge Dortmund.

Verdediging
Het vertrek van Mats Hummels naar Bayern München viel Dortmund het afgelopen seizoen zwaar. Vervanger Marc Bartra kon de aanvoerder niet doen vergeten en hetzelfde gold voor Sven Bender, Matthias Ginter en Sokratis Papastathopoulos. Het resultaat: Dortmund incasseerde veertig doelpunten in de Bundesliga. De oplossing heet Ömer Toprak. De Turkse stopper komt voor twaalf miljoen euro over van Bayer Leverkusen en gaat waarschijnlijk met Sokratis een centrum vormen.

Ook de backposities zijn bij Dortmund allemaal dubbelbezet. Raphaël Guerreiro is de linksback, met kind van de club Marcel Schmelzer daar kort achter. Aan de rechterkant kan Bosz kiezen uit Lukasz Piszczek, Erik Durm en toptalent uit de eigen opleiding Felix Passlack. Afgelopen week kwam Dan-Axel Zagadou van Paris Saint-Germain naar Dortmund, maar de aanvoerder van Frankrijk Onder 19 komt waarschijnlijk nog niet in aanmerking voor het grote werk.

Middenveld
Het middenveld van Dortmund is overvol. Gonzalo Castro, Sebastian Rode, Julian Weigl, Nuri Sahin, Mikel Merino en aanwinst Mahmoud Dahoud kunnen allemaal centraal op het middenveld spelen, terwijl Shinji Kagawa, Mario Götze, André Schürrle en supertalent Christian Pulisic (18) een aanvallende rol kunnen vertolken. Weigl (21) mist de eerste maanden van het seizoen door een enkelbreuk.

Het grote probleem van afgelopen seizoen: met uitzondering van Weigl speelde geen enkele middenvelder een lange serie wedstrijden. Götze en Schürrle kwakkelen met hun vorm én gezondheid, terwijl Rode, Kagawa en Sahin worden achtervolgd door blessures. Het ontbreekt aan een 'Mentalitätsspieler' op het Dortmund-middenveld. Eén van de opties die worden genoemd: Davy Klaassen.

Aanval
Op de vleugels zit het wel goed bij BVB: Ousmane Dembélé heeft grote indruk gemaakt in zijn debuutseizoen, terwijl Marco Reus - mits fit - één van de beste aanvallers van Europa is. Met Pulisic, die ook als buitenspeler uit de voeten kan, Emre Mor (19) en Jacob Bruun Larsen (18) ziet de toekomst er rooskleurig uit.

De grote vraag is wie volgend seizoen de doelpunten moet maken in Dortmund. Pierre-Emerick Aubameyang was de laatste twee jaar goed voor 51 goals in 63 competitieduels. Een ongelooflijk moyenne voor de Bundesliga, wat waarschijnlijk een megatransfer gaat opleveren. Alexander Isak, voor wie in januari ruim acht miljoen euro werd betaald, lijkt er nog niet klaar voor om Aubameyang te vervangen, waardoor de transfermarkt lonkt: Alvaro Morata (Real Madrid), Mario Balotelli (OGC Nice) en vooral Alexandre Lacazette (Olympique Lyon) worden genoemd.

De verwachte opstelling van Dortmund volgend seizoen: