Rode kaart, twee penalty's, ruzie in het veld: Vitesse wint boeiend duel van RKC

29-09-2019 14:07 Laatste update: 14:08
34

Vitesse meldt zich in de top van de Eredivisie na een moeizame overwinning op RKC Waalwijk. De ploeg van Leonid Slutsky was veel beter dan de promovendus, maar maakte het zichzelf onnodig moeilijk: 1-2.

Vitesse scoorde al na een minuut spelen, maar de treffer van Bryan Linssen werd vanwege buitenspel afgekeurd. De voorsprong van de dominerende Arnhemmers liet daarna niet lang meer op zich wachten. Basisdebutant Nouha Dicko, die een paar minuten daarvoor op de lat schoot, passeerde doelman Etïenne Vaessen even later wél: 0-1.

Er gebeurde in de eerste helft genoeg in Waalwijk. RKC bakte er weinig van en Vitesse combineerde er rustig op los, maar verzuimde de score te verdubbelen. Linssen en Dicko misten na een half uur grote mogelijkheden. Nadat ook Oussama Tannane een kans verprutste kregen enkele spelers van RKC ruzie. Trainer Fred Grim besloot vervolgens om in te grijpen en Paul Quasten naar de kant te halen. Hij kreeg het aan de stok met doelman Vaessen. Lars Nieuwpoort kwam voor hem in de ploeg.

Vitesse had voor rust al op een ruime voorsprong moeten staan en kreeg vroeg in de tweede helft de deksel op de neus. RKC mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Julian Lelieveld Stanley Elbers neerhaalde. Het duurde even voor de strafschop genomen mocht worden, omdat de VAR naar de situatie keek. Uiteindelijk ging de bal op de stip én kreeg Lelieveld rood voor zijn overtreding. Geheel tegen de verhouding in maakte Clint Leemans gelijk.

Leonid Slutsky besefte dat puntenverlies in Waalwijk een blamage zou zijn en probeerde met wat tactische omzettingen een overwinning te forceren. In de slotfase trok Vitesse de zege alsnog naar zich toe. Tannane werd op de rand van het zestienmetergebied neergehaald, maar een vrije trap werd even later omgezet in een penalty omdat de overtreding in het strafschopgebied gemaakt was. Tannane ging zelf achter de bal staan en schoot raak.

RKC was niet meer in staat om het Vitesse moeilijk te maken en incasseert de zevende nederlaag van het seizoen. De ploeg van Grim heeft na acht duels slechts één puntje verzameld en beleeft een dramatische seizoensstart. Vitesse staat op een knappe derde plek, maar kan nog wel worden ingehaald door AZ.