Nederland recht de rug tegen Spanje, maar wacht nog op eerste zege onder De Boer

11-11-2020 22:35 Laatste update: 22:41
106

Het Nederlands elftal is met een gelijkspel tegen Spanje begonnen aan zijn interlanddrieluik. De ploeg van Frank de Boer had voor rust weinig in te brengen tegen de Spanjaarden, maar wist zich na rust alsnog terug te knokken.

De Boer stelde één debutant op: AZ-doelman Marco Bizot mocht onder de lat plaatsnemen. Daar zag hij hoe Nathan Aké al na vijf minuten afhaakte met een blessure aan zijn bovenbeen: Daley Blind moest vroeger dan gepland aan de bak. Na een kleine twintig minuten zette Spanje zijn veldoverwicht om in een treffer: Álvaro Morata en Sergio Canales speelden de toekijkende Oranje-defensie uit elkaar, Canales passeerde Bizot in de verre hoek.

Spanje bleef de bovenliggende partij, maar kreeg geen grote kansen meer. Dat was te danken aan Joël Veltman: de verdediger van Brighton & Hove Albion speelde nog een negatieve hoofdrol bij de 0-1 van Canales, maar greep op slag van rust in toen Marco Asensio vrije doortocht leek te krijgen.

De Boer greep halverwege in en paste liefst vier wissels toe: Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Davy Klaassen en Calvin Stengs voor Hans Hateboer, Fenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis. Oranje wist direct daarna op gelijke hoogte te komen. Een doorgeschoten voorzet van Owen Wijndal belandde bij Donny van de Beek, die doelman Unai Simón kansloos liet: 1-1.

In de tweede helft ging het een stuk meer gelijk op dan voor rust. Koke miste oog in oog met Bizot, maar Dumfries moest met een ultieme tackle een Spaans doelpunt voorkomen, maar ook Oranje kreeg dotten van kansen: Memphis Depay kreeg na een gestroomlijnde aanval over rechts alle tijd om te scoren, maar gaf Simón de kans om te redden. Vlak voor tijd kwam Dumfries opnieuw door aan de rechterflank: zijn pass op Luuk de Jong was net niet strak genoeg en de Sevilla-spits had uiteindelijk te veel tijd nodig.

Het bleef uiteindelijk bij 1-1, waardoor De Boer nog altijd wacht op zijn eerste zege als bondscoach. Zondag krijgt hij een nieuwe kans: om 18.00 uur wordt er afgetrapt tegen Bosnië-Herzegovina. Woensdag worden de interlandperiode én de Nations League-cyclus afgesloten met een uitwedstrijd tegen Polen.