Negen (!) goals in Arena: Tadic maakt met prachtige 5-4 eind aan Utrecht-droom

16-12-2020 22:56 Laatste update: 23:31
374

Wat een spektakel was het bij het bekerduel tussen Ajax en FC Utrecht. Er vielen maar liefst negen doelpunten in de Johan Cruijff Arena. Utrecht leek lang af te stevenen op een 3-4 overwinning, maar via doelpunten van Zakaria Labyad en een prachtige treffer van Dusan Tadic gaat Ajax door in de KNVB Beker: 5-4.

De start van Ajax in de Arena was dramatisch. Debutant Kjell Scherpen bracht Nicolás Tagliafico in de problemen. De Argentijn verspeelde de bal simpel, waardoor Mimoun Mahi vrij voor het Ajax-doel op kon duiken. Hij rondde dit buitenkansje goed af door de bal onder Scherpen door binnen te tikken. Ajax leek niet helemaal wakker in de eerste paar minuten: de gasten uit de Domstad kwamen een aantal keer gevaarlijk op de helft van de tegenstander.

Vanuit het niets trok Ajax de stand echter al snel weer gelijk. Een vrije trap van Dusan Tadic werd door Mark van der Maarel, die in de muur stond, van richting veranderd. Maarten Paes stond hierdoor op het verkeerde been en kon niets anders doen dan kijken hoe de bal naast hem in het doel plofte.

Arbiter Dennis Higler liet veel doorspelen en floot geen kinderachtige wedstrijd in de Arena. Utrecht kreeg na ongeveer een halfuur spelen een flinke tegenvaller te verwerken: Django Warmerdam raakte zijn eigen keeper met zijn schoen in het gezicht na een onbenullige duw van Antony. De medische staf van Utrecht nam geen enkel risico: de sluitpost ging naar de kant. Hierdoor maakte Eric Oelschlägel zijn debuut voor de uitploeg.

Vlak voor rust kwam Ajax op voorsprong. Labyad deed zijn oude ploeg pijn door na een mooie Ajax-aanval de 2-1 binnen te schieten. Zo ging Ajax met een voorsprong de rust in, maar ook in de tweede helft startte de ploeg van trainer Erik ten Hag dramatisch. Gyrano Kerk troefde meerdere tegenstanders - waaronder Devyne Rensch - af en gaf voor op Mahi. Die hoefde alleen maar binnen te tikken: 2-2.

Het was wederom een flitsend begin, maar ook nu kon Utrecht niet lang van de treffer genieten. Een paar minuten later was het aan de andere kant van het veld raak. Antony schoot de bal via Tommy St. Jago in het Utrecht-doel, waardoor Ajax de voorsprong weer pakte. Een minuut later stond het echter alweer 3-3, toen Sander van de Streek de bal gelukkig voor zijn voeten kreeg in het strafschopgebied van Ajax en Scherpen kansloos liet.

De storm ging na de zesde treffer van de avond wat liggen. Utrecht bleef rustig wachten op een volgende mogelijkheid en kreeg niet veel later de 3-4 in de schoot geworpen. Scherpen liet een voorzet uit zijn handen vallen en invaller Moussa Sylla profiteerde dankbaar. Hij kon voor een vrij doel de vierde Utrecht-treffer intikken. Het was met deze zevende treffer nog niet over in Amsterdam: Labyad zorgde met zijn tweede van de avond voor de 4-4.

Het was Tadic die vlak voor tijd de droom van Utrecht in duigen schoot: hij maakte op prachtige wijze de 5-4 door van afstand binnen te schieten. Van der Maarel wilde in de absolute blessuretijd nog een penalty, nadat er contact was met Daley Blind. Higler vond echter dat de Utrecht-aanvoerder de eerste overtreding maakte. Hierdoor gaat Ajax in de koker voor de volgende ronde van de KNVB Beker, Utrecht kan zich gaan richten op de Eredivisie.