Ajax-fans 'namen Dortmund over': 'Ik kreeg in het uitvak alleen maar appjes'

Ajax-fans 'namen Dortmund over': 'Ik kreeg in het uitvak alleen maar appjes'

04-11-2021 14:30
31

De fans van Ajax beleefden woensdag een magische avond in Dortmund. De Amsterdammers wonnen met 1-3, waardoor overwintering in de Champions League een feit is. VoetbalPrimeur spreekt met Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van SV Ajax, over bijzondere wedstrijd voor de aanwezige Ajax-fans.

Nagtzaam was één van de 4400 Ajax-supporters die tegen Dortmund in het uitvak zat. In gesprek met deze website vertelt hij 'genoten' te hebben. "We zongen Ajax negentig minuten lang toe in het uitvak. Ik heb die hele Gelbe Wand niet gehoord. Het was bijna een thuiswedstrijd, we hebben Dortmund een beetje overgenomen. Het was fantastisch hoe iedereen achter de club stond. Het uitvak heeft zich zó enorm laten horen, dat doet die spelers ook gewoon erg goed. Zij gaan daardoor vliegen. Na de 0-1 moesten de spelers wel een tandje bijzetten namelijk."

Tijdens de wedstrijd ontving Nagtzaam positieve berichten over de verrichtingen van het uitvak. "Ik kreeg in het uitvak alleen maar appjes van mensen die voor de televisie zaten. Ze stuurden me dat we goed te horen waren. Dat is voor iedereen die daar staat alleen maar reden om nog meer lawaai te maken. Het was alleen maar mooi om de complimenten vanuit Nederland te horen voor het uitvak."

Voor de wedstrijd werd bekend dat Ajax-fans aan wedstrijdkaarten konden komen voor de thuisvakken. Nagtzaam zag tijdens Dortmund-Ajax genoeg rood-wit op de tribunes van de thuisclub. "Heel veel zelfs. In het uitvak zaten 4400 Amsterdammers, in de thuisvakken zaten rond de tweeduizend Ajax-fans. Kun je nagaan..." De uitsupporters in de thuisvakken waren niet bang om geluid te maken. "Ja, ze stonden ook te springen. Het was mooi om te zien dat de Borussia-fans daar keurig op reageerden. Voor zover wij konden zien, is er niks vervelends gebeurd. Ook complimenten dus voor de Dortmund-aanhang."

'Mooie verrassing dat Huntelaar er was'
Na de wedstrijd vierden de Ajax-fans feest met de spelers en directieleden. Vooral over het bezoek van Davy Klaassen en Daley Blind aan het uitvak is Nagtzaam zeer te spreken. "Klaassen en Blind zijn naast spelers ook supporters van de club. Je kunt goed zien dat ze dat zijn. Ze gaan niet iedereen nog een handje geven, maar gaan meteen naar het uitvak toe om feest te vieren."

Ook Edwin van der Sar, Marc Overmars en Klaas-Jan Huntelaar maakten tijd voor de Ajax-aanhang. "Het was een mooie verrassing voor alle supporters dat Klaas-Jan er ook was, nota bene in zijn vijandelijke Dortmund als Schalke-man", stelt Nagtzaam lachend. "Er kwamen ook nog een aantal andere spelers, zoals Haller en Timber. Het mooiste is om het stadion leeg te zien stromen, terwijl wij als uitvak de spelers kunnen aanmoedigen."

'Het is nog steeds pijnlijk'
De Ajax-fans lagen in Dortmund onder een vergrootglas vanwege de steeds vaker voorkomende rellen in de Nederlandse voetbalstadions. Na afloop meldde de Duitse politie dat het tevreden was over het gedrag van de Amsterdamse aanhang. Nagtzaam is ook positief over de gang van zaken. "Ik heb geen wanklank gehoord. De Polizei stond ook keurig aan de kant en begeleidde ons goed. Het is dus allemaal in harmonie verlopen. Ik denk dat dit wel een voorbeeld kan zijn voor andere Europese uitwedstrijden."

Toch misdroeg een groepje Ajax-fans zich ook voor de wedstrijd. Zo werd de politie bekogeld met flessen en kwamen 'pyrotechnische voorwerpen' tot ontploffing. Nagtzaam had dat zelf niet door. "Ik en veel andere mensen die aanwezig waren, hebben dit soort taferelen echt niet gezien. We waren dan ook verbaasd over dat nieuws."

De Ajacieden moeten nu tot het volgende kalenderjaar wachten op de volgende Europese trip. Bij het treffen met Besiktas in Turkije mogen er namelijk geen uitsupporters afreizen. Dat die wedstrijd vrijwel nergens meer om gaat voor Ajax, verzacht de pijn niet bij Nagtzaam. "Nee, want bij elke Ajax-wedstrijd wil je onze supporters hebben. Helaas mogen we daar niet naartoe, het is nog steeds pijnlijk. Na de winter zullen weer in groten getale aanwezig zijn. Ik ben erg benieuwd welke Europese stad we dan weer zullen overnemen als Ajax", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)