Ajax kan alvast uitrusten voor Kerstvakantie: 5-0 tegen Fortuna Sittard

22-12-2021 22:53
125

Ajax heeft alvast uit kunnen rusten tijdens zijn laatste opdracht van 2021. De thuiswedstrijd tegen laagvlieger Fortuna Sittard leverde zoals verwacht geen problemen op: Daley Blind en Antony scoorden in het eerste kwart en uiteindelijk werd het 5-0.

Ajax won zondag op het tandvlees bij Feyenoord, maar zat tegen Fortuna al vroeg in een zetel. De gasten openden weliswaar brutaal, onder aanvoering van Mats Seuntjens, maar Ajax nam al snel het heft in handen. Blind schoof in, kreeg de bal van Dusan Tadic en schoot hem in twee instanties voorbij Yanick van Osch: 1-0.

Niet lang daarna viel de wedstrijd in een beslissende plooi: Antony trok vanaf rechts naar binnen en plaatste de bal in de verre hoek. Ajax nam wat gas terug, al kregen beide doelpuntenmakers vlak voor tijd ook nog een kans: Van Osch hield zowel Blind als Antony echter van een volgend doelpunt af. Ook werd er een treffer van Sébastien Haller afgekeurd.

In de tweede helft werd er opnieuw een doelpunt afgekeurd en hield Van Osch Fortuna opnieuw op de been, op inzetten van Haller en Antony. Ook Steven Berghuis kwam niet voorbij de doelman, die bovendien nog hulp op de lijn kreeg van George Cox. Fortuna leek zowaar de nul te houden in de tweede helft, maar in de slotfase liep Ajax alsnog uit. Devyne Rensch maakte de 3-0, Haller schoot zich vanaf de penaltystip weer naast Bryan Linssen in het topscorersklassement en vanaf iets dichterbij zelfs voorbij zijn Feyenoord-concurrent: 4-0 en 5-0, ondanks een vermeende overtreding op Roel Janssen bij die laatste goal.

De ploeg van Erik ten Hag sluit de eerste seizoenshelft af met 42 punten: voorlopig is dat genoeg voor plek één, maar PSV komt donderdag nog in actie. Fortuna blijft zestiende en moet afwachten of Sparta zaterdag kan passeren.