AZ wint ruim van Go Ahead Eagles: Beukema de matchwinner in Deventer

13-02-2022 14:06 Laatste update: 14:09
33

AZ heeft zondag een eenvoudige zege geboekt op Go Ahead Eagles. De Alkmaarders kwamen op achterstand, maar uitgerekend Sam Beukema legde zijn oude club - samen met Vangelis Pavlidis - op de pijnbank: 1-4.

Beukema speelde vorig seizoen nog voor Go Ahead, maar stond nu aan de andere kant. Echt scherp leek AZ in de beginfase echter niet, en daar kon ook het vuurwerk dat de fans van de Deventanaren afstaken niet bij helpen. De thuisploeg kwam na 25 minuten zelfs op voorsprong. Een voorzet van Cuco Martina kwam in twee instanties bij Luuk Brouwers, die hard raak schoot.

Dat zetje leken de bezoekers nodig te hebben, want drie minuten later deed Beukema zijn oude ploeg pijn. De verdediger kopte knap raak uit een hoekschop van Jesper Karlsson. Go Ahead haalde vervolgens opgelucht adem toen Hakon Evjen in kansrijke positie over schoot, maar na 33 minuten liet de Kowet-defensie zich toch weer verrassen. Dani de Wit mocht voorgeven en Pavlidis haalde de trekker over: 1-2.

Nog voor rust werd het ook 1-3 en weer ging de Go Ahead-defensie niet vrijuit. Philippe Rommens verspeelde de bal aan De Wit, die voor het doel niet zelfzuchtig was en breed legde op Pavlidis. AZ knokte zich daarmee sterk terug na een stroeve start en in de tweede helft had het weinig meer te duchten van de ploeg van coach Kees van Wonderen. Doelman Andries Noppert voorkwam aanvankelijk erger op pogingen van Karlsson en Evjen.

Aan de andere kant keerde Peter Vindahl Jensen een schot van Marc Cardona, waarna Beukema een duit in het zakje deed. De verdediger sloeg opnieuw toe uit een hoekschop en werd daarmee de man van de wedstrijd tegen zijn oude club. AZ neemt voorlopig de vierde plaats over van FC Twente. Go Ahead blijft steken op plek veertien.