PSV kruipt door het oog van de naald tegen RKC: Gakpo matchwinner na penalty

11-09-2022 16:29 Laatste update: 17:47
685

PSV leek zondagmiddag wederom punten te morsen in de Eredivisie, maar ging er in extremis met de zege vandoor. RKC Waalwijk dacht in het Philips Stadion met kunst- en vliegwerk overeind te blijven, tot Cody Gakpo in de zesde minuut van de blessuretijd van elf meter mocht aanleggen: 1-0.

Ten opzichte van het Europa League-duel met FK Bodø/Glimt trad PSV flink gewijzigd aan. Anwar El Ghazi begon in de punt van de aanval, Ibrahim Sangaré ontbrak wegens ziekte en Ki-Jana Hoever startte op rechtsback. Na tien minuten dachten de Eindhovenaren via Ismael Saibari al op voorsprong te komen, maar het doelpunt van de Belg werd afgekeurd wegens buitenspel na een voorzet van Hoever.

PSV had in het vervolg van de eerste helft moeite met RKC, dat er bij vlagen gevaarlijk uitkwam. Voor rust had de ploeg van Ruud van Nistelrooij wel op voorsprong moeten komen. In een tijdsbestek van vier minuten raakte Cody Gakpo de lat - uit een vrije trap - en de paal na een goede combinatie met Xavi Simons. Net als afgelopen donderdag verliet PSV het veld in de rust met een fluitconcert.

Na rust lukte het PSV niet om RKC uit elkaar te spelen. Guus Til kwam na een uur in de ploeg voor Saibari en ook de aanvallende middenvelder raakte de lat. Aan de andere kant moest Walter Benítez redding brengen op een schot van Michiel Kramer. Van Nistelrooij bracht in de slotfase met Sávio meer aanvallende impulsen. Een overwinning leek er niet meer te komen, maar kwam er wel. In de derde minuut van de blessuretijd werd Xavi Simons door Hans Mulder op het hoofd geraakt, waardoor PSV een strafschop kreeg.

Gakpo ging na een langdurig opstootje achter de bal staan en liet zich niet van de wijs brengen. In minuut 96 bezorgde de Eintovenaar PSV de zege. Door de overwinning komt PSV op vijftien punten, drie minder dan Ajax. Feyenoord en AZ kunnen later op de zondag nog op zestien punten komen.