Pasveer-ketser zonder gevolgen: Ajax revancheert zich na spektakelslot in Volendam

08-10-2022 18:24
282

Ajax heeft na de Champions League-deceptie tegen SSC Napoli gedaan wat de club moest doen. Vier dagen na de harde thuisnederlaag zegeviert de ploeg van Alfred Schreuder na een spectaculaire slotfase op De Dijk tegen FC Volendam: 2-4.

Schreuder besloot geen wijzigingen door te voeren. Wel puzzelde hij met zijn basiself, door Daley Blind en Calvin Bassey van plek te laten ruilen, Dusan Tadic van flank te laten veranderen en Steven Bergwijn op tien te zetten. Steven Berghuis speelde als rechtsbuiten. Volendam schoot uit de startblokken en waarschuwde Ajax in de openingsminuten. De Amsterdammers ontkwamen aan een achterstand, doordat Ibrahim El Kadiri zijn hoofd niet goed tegen de bal kreeg.

Na tien minuten kantelde de wedstrijd en nam Ajax het initiatief. Door een knullige handsbal van Brian Plat ging de bal na een kwartier op de stip. Tadic pakte het cadeautje uit en tekende voor zijn eerste seizoenstreffer. In het restant van de eerste helft golfde het spel op en neer met kansen aan beide kanten. Gaetano Oristanio had de gelijkmaker op zijn schoen, terwijl Edson Álvarez de marge kon verdubbelen.

De tweede Ajax-treffer viel nog wel voor rust. Calvin Bassey was het eindstation na een aanval over rechts. Daarmee bewees hij zijn waarde als linkervleugelverdediger. Direct na rust hing het derde Amsterdamse doelpunt in de lucht. Berghuis zag een schot uiteenspatten op de paal en van de lijn gehaald worden.

Op het uur brak het duel helemaal open. Aan Ajax-zijde kwam Brian Brobbey in de ploeg, terwijl Volendam Henk Veerman bracht. Eerstgenoemde stond koud in het veld, toen hij op aangeven van Jurriën Timber de 0-3 overtuigend binnenschoot. De wedstrijd leek gespeeld, waardoor Schreuder Francisco Conceição en Florian Grillitsch liet invallen. Toch werd het nog bijzonder spannend op De Dijk. Een zwakke inzet van Lequincio Zeefuik werd na een blunder van Remko Pasveer gepromoveerd tot treffer.

In de fase na de 1-3 was Ajax het kwijt. Veerman kon tot twee keer toe de aansluitingstreffer binnenwerken, maar slaagde daar niet in. Dat lukte oud-Ajacied Carel Eiting vlak voor tijd wel. De middenvelder kreeg de bal goed teruggelegd en kon binnen het strafschopgebied binnenschuiven. Het leek nog erger te worden voor Ajax: Veerman bracht De Dijk twee minuten voor tijd voor tijd in extase door voor de gelijkmaker te zorgen. De grensrechter van dienst constateerde echter buitenspel en dat deed de VAR ook.

Volendam zette alles op alles in de slotfase, waardoor het achterin open huis was. Davy Klaassen maakte daar in de zesde minuut van de blessuretijd gebruik van en zorgde voor het slotakkoord, waardoor de drie punten meegaan naar de hoofdstad. Door de zege is Ajax minimaal een dag koploper van de Eredivisie. AZ kan zondagmiddag de koppositie weer overnemen, al moet er dan gewonnen worden van FC Utrecht.