Van Gaal onthult KNVB-plannen in Qatar: 'Denk jij dat ik geen kranten lees?'

Van Gaal onthult KNVB-plannen in Qatar: 'Denk jij dat ik geen kranten lees?'

08-11-2022 12:18
69

Louis van Gaal heeft zich niet voor het eerst uitgelaten over de misstanden in Qatar. Hoewel het Nederlands elftal nog geen statement heeft gemaakt, stelt de bondscoach dat er plannen zijn om in de oliestaat activiteiten buiten het voetbal om te doen.

In het NPO 2-programma In de schaduw van het WK vraagt Danny Ghosen Van Gaal naar de misstanden in Qatar. "Denk jij dat ik dat niet weet? Denk jij dat ik geen kranten lees en niets op televisie zie?", reageert Van Gaal, die gevraagd wordt met welk gevoel hij volgende week naar Qatar reist. "Ik ga daarheen met het gevoel dat wij één doel hebben en dat is wereldkampioen worden. Met dat gevoel ga ik weg."

Van Gaal beseft dat er veel 'verkeerde dingen' zijn gedaan in het land, doelend op onder meer de schending van mensenrechten en klimaatkwesties. "Dat is een feit, dat is geen vraagteken." De bondscoach noemt het een 'politieke kwestie', maar zal met de KNVB niet wegkijken. "Wij gaan met de KNVB - ik hoor wat er mogelijk is en wat er niet mogelijk is - een wijk bezoeken. Of ik geld wil doneren? Ik kan niet de hele last van de hele wereld op mijn schouders dragen."

WK-deelnemers Australië en Denemarken hebben al wel initiatieven gedaan om zich uit te spreken tegen de misstanden in Qatar. De hele uitzending van In de schaduw van het WK is dinsdagavond om 21.05 uur op NPO 2 te zien.