Ajax betaalt veel meer aan zaakwaarnemers dan rivalen PSV en Feyenoord

Ajax betaalt veel meer aan zaakwaarnemers dan rivalen PSV en Feyenoord

13-04-2023 19:11
32

Ajax is veel meer geld kwijt aan zaakwaarnemers dan de andere topclubs in Nederland. De Amsterdammers betaalden de afgelopen vijf jaar zelfs even veel aan makelaarskosten dan alle andere Eredivisie-clubs samen, zo zocht Voetbal International uit.

Ajax gaf in het seizoen 2021/2022 8,2 miljoen euro uit aan zaakwaarnemers. Dat is wel beduidend minder dan de 14,7 miljoen en 33,8 miljoen van de vorige twee jaar. Dat komt vermoedelijk doordat de regerend landskampioen slechts twee grote uitgaande transfers had: Ryan Gravenberch (Bayern München) en David Neres (Shakhtar Donetsk). Doordat Ajax minder aan transfersommen ontving, vloeide er ook minder weg.

De kans is groot dat Ajax dit seizoen weer een stuk meer kwijt is aan zaakwaarnemers. De Amsterdammers verkochten onder meer Antony en Lisandro Martínez voor topbedragen. In totaal werd meer dan tweehonderd miljoen euro opgehaald. Bovendien kocht de club zelf ook voor ruim honderd miljoen in. Onder meer voor Steven Bergwijn en Calvin Bassey werd de buidel getrokken.

Ondanks de 'rustige' transferzomer in 2021/2022 gaf Ajax nog altijd verreweg het meeste uit aan zaakwaarnemers. PSV volgt op de tweede plek met 6,5 miljoen, Feyenoord bezet de derde plek met bijna 3,3 miljoen.

Vooral als naar de afgelopen vijf jaar wordt gekeken steekt het verschil tussen Ajax en de rest schril bij elkaar af. In de Johan Cruijff Arena waren ze tussen 2017 en 2022 ruim 75 miljoen euro kwijt aan makelaars. Bij PSV was dat 21 miljoen en bij Feyenoord 14 miljoen.