Van 't Schip ziet Ajax-dna afbrokkelen: 'Weinig meer van die principes over'

Van 't Schip ziet Ajax-dna afbrokkelen: 'Weinig meer van die principes over'

27 mei - 07:20 Laatste update: 08:00
98

John van 't Schip is in januari gevraagd om onbezoldigd toe te treden tot de raad van commissarissen van Ajax. De voormalig aanvaller, die graag weer een aan de slag gaat, bedankte voor die rol. Volgens hem raakt het Ajax-dna steeds verder op de achtergrond bij de club, die hij tussen 1981 en 1992 diende.

"Dat vond ik een rol op te grote afstand van het voetbal", vertelt Van 't Schip in een interview met De Telegraaf. "Ik begreep het wel. Zo ongeveer alle technisch denkbare functies in het voetbal heb ik bekleed, ik bezit het Ajax-dna, ben internationaal  in Griekenland, Mexico en Australië bezig geweest en was actief in de City Football Group, waarvoor ik samen met twee anderen Melbourne Heart, later Melbourne City uit de grond heb gestampt. Alleen mijn interesse gaat uit naar een functie waarbij je dagelijks met voetbal bezig bent. Als toezichthouder in een rvc moet je juist afstand bewaren."

Van 't Schip, die in 2021 stopte als bondscoach van Griekenland, zag van een afstand hoe bij Ajax het dna van de club steeds verder op de achtergrond raakte. "Terwijl dat heeft bewezen succesvol te zijn. Te gemakkelijk wordt daar overheen gestapt. Een voorbeeld is dat ik de naam van Sören Lerby nog heb genoemd. Vonden ze een goed idee, gingen ze mee aan de slag. Sören staat voor alles wat Ajax is, heeft zijn bedrijf verkocht, is (financieel) onafhankelijk, kent de hele wereld en kan voor iedereen binnen Ajax als klankbord fungeren. Nooit heeft Sören iets vernomen uit Amsterdam."

De vleugelaanvaller van weleer ziet datzelfde Ajax-dna ook niet meer terug in het spel, dat vanuit achterin zou moeten beginnen en een meerderheid op het middenveld moet opleveren. "Tot voor kort domineerde Ajax onder Erik ten Hag op die manier, maar in één seizoen is van die principes weinig meer over in de Johan Cruijff ArenA. Hoe dat komt? Er is te weinig op gehamerd en er zijn te veel spelers van buiten gehaald zonder Ajax-dna of de Ajax-kwaliteiten."

Bassey en Hato
Het verschil tussen Calvin Bassey en Jorrel Hato is voor Van 't Schip symbolisch. "Hato snapt het. Hij heeft niet anders gedaan en past zich gemakkelijk aan. Bassey heeft het niet in zijn dna zitten, wil misschien lekker meevoetballen, maar beheerst het niet. Daar kan die jongen niets aan doen. Misschien dat hij zich in het zo goed draaiende elftal van afgelopen jaren staande had weten te houden, maar niet in dit team. Bij Ajax lopen er te veel van dit soort jongens rond."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s