Leeuwinnen rekenen af met Portugal en kunnen toewerken naar VS

Leeuwinnen rekenen af met Portugal en kunnen toewerken naar VS

23-07-2023 11:23
126

De Oranje Leeuwinnen hebben hun eerste groepswedstrijd op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland gewonnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker was lang een maatje te groot voor Portugal, maar riep het onheil nog bijna over zichzelf af: 1-0.

Jonker hield zoals verwacht vast aan zijn 3-5-2 systeem. De Leeuwinnen konden gewoon beschikken over Daniëlle van de Donk, die fit genoeg bleek. Lieke Martens en Lineth Beerensteyn vormden het aanvalsduo. 

Nederland nam meteen het initiatief in het Forsyth Barr Stadium in Dunedin. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Beerensteyn, die had moeten afronden na een goede actie van Martens, maar via een Portugese voet nipt over werkte. Binnen het kwartier was het alsnog raak. Stefanie van der Gragt kopte binnen uit een hoekschop. De goal werd in eerste instantie afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel van Jill Roord, maar na het zien van de beelden oordeelde de arbiter dat daar geen sprake van was. De verdedigster, die na dit WK stopt, kon daarna alsnog haar armen in de lucht steken: 1-0.

Uit een nieuwe standaardsituatie waren de Oranje Leeuwinnen ook heel dicht bij de 2-0. Jill Roord kreeg de bal op haar hoofd, maar de Manchester City-speler leek daar zelf van te schrikken. Ze kopte over. De Portugezen hadden desondanks niets te vertellen, voor rust was er zelfs geen enkele poging op het Nederlandse doel, maar de frustratie nam wel toe. Zo kreeg Van de Donk een stevige tackle te verwerken.

De Oranje Leeuwinnen waren veel beter, alleen werd dat niet verder in de score uitgedrukt. In de tweede helft liet Portugal zich voor het eerst zien voor het doel Daphne van Domselaar, maar Jéssica Silva kreeg haar poging niet tussen de palen. Daarna was het weer Nederland dat de klok sloeg. Na een loopactie van Beerensteyn kwam de bal voor de voeten van Van de Donk, die op keepster Pereira stuitte. Daarmee liet de ploeg van Jonker weer een grote kans onbenut.

Doordat de Oranje Leeuwinnen nalieten om het duel in het slot te gooien, bleef het oppassen. De Portugezen kropen bovendien steeds meer uit hun schulp en voerden de druk in de slotfase op. De opluchting was groot, toen Van Domeslaar acht minuten voor tijd redding bracht op een gevaarlijk schot van Encarnação. Zonder de aangeslagen Beerensteyn trok Nederland de zege alsnog over de streep.

Jonker zal desondanks concluderen dat er nog werk aan de winkel is richting de nieuwe krachtmeting met de Verenigde Staten. Het duel met de Amerikanen wordt donderdag in Wellington gespeeld. Het is een reprise van de WK-finale van 2019.