Leeuwinnen stoten door naar kwartfinale WK dankzij uitblinkende Van Domselaar

Leeuwinnen stoten door naar kwartfinale WK dankzij uitblinkende Van Domselaar

06-08-2023 07:00
87

De Oranje Leeuwinnen hebben de kwartfinale van het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Andries Jonker knokte zich langs Zuid-Afrika: 2-0.

In het met 40.223 toeschouwers bijna uitverkochte Sydney Football Stadium was het eerste schot op doel van Karabo Dhlamini. Het antwoord van de Oranje Leeuwinnen volgde snel. Eerst moest de Zuid-Afrikaanse keepster een fraaie boogbal van Esmee Brugts over haar doel tikken, waarna een kopbal van Lieke Martens uit de daaropvolgende hoekschop van de lijn werd gehaald. In de rebound sloeg Jill Roord simpel toe: 1-0.

De Nederlandse vrouwen hadden daarna de overhand en Daniëlle van de Donk was na een halfuur dicht bij de 2-0. Zuid-Afrika liet zich echter niet onbetuigd en kwam er een paar keer gevaarlijk uit. Zo had Sherida Spitse de handen vol aan de pijlsnelle Thembi Kgatlana, die een constante plaag vormde. Het was aan drie zeer knappe reddingen van de uitblinkende Daphne van Domselaar te danken dat de Leeuwinnen met een voorsprong de kleedkamers opzochten.

In de tweede helft ging er al snel een streep door een treffer van Lieke Martens, vanwege buitenspel van aangever Victoria Pelova. Nederland kwam sterk uit de kleedkamer, maar mocht ook Van Domselaar weer dankbaar zijn toen ze een schot van Linda Motlhaho naast tikte. Na ruim een uur viel vervolgens de 2-0 van de in de basis teruggekkeerde Lineth Beerensteyn. Met dank aan een enorme blunder van de Zuid-Afrikaanse doelvrouw Kaylin Swart, die de bal liet glippen.

In het restant waren er nog kansen over en weer, maar de Oranje Leeuwinnen plaatsten zich voor de laatste acht. Daarin treft het Spanje, de nummer zes van de wereld. Nederland staat negende op de wereldranglijst. Smetje op de zege was een gele kaart van Daniëlle van de Donk, die nu geschorst is.