Ajax opnieuw onderuit tegen Brighton: Europa League-uitschakeling dreigt

09-11-2023 20:38 Laatste update: 20:41
234

Ajax wacht na vier speelrondes nog steeds op de eerste Europa League-zege van dit seizoen. Ook donderdagavond was Brighton te sterk voor de Amsterdammers: 0-2. Het betekent de eerste nederlaag onder trainer John van 't Schip.

Ajax maakte het Brighton, dat in de Johan Cruijff ArenA aantrad met de Nederlanders Bart Verbruggen, Jan Paul van Hecke en Joël Veltman, lastiger dan twee weken geleden, toen de krachtmeting met dezelfde cijfers eindigde en de bezoekers uit Amsterdam niets creëerden. Donderdagavond had Ajax na een handvol minuten al vaker het vijandelijke doel onder vuur genomen.

Toch stond het na een kwartier 0-1 voor Brighton. Silvano Vos leverde de bal in en Ansu Fati profiteerde. De van FC Barcelona gehuurde Spanjaard passeerde Diant Ramaj net als in Engeland. Het Amsterdamse spel bood wel aanknopingspunten, maar echt grote kansen werden niet gecreëerd. Bovendien wuifde de scheidsrechter uit Montenegro meerdere keren een penalty-appèl van Ajax weg.

Nadat dissonant Kenneth Taylor in de rust was vervangen door Chuba Akpom, kwam Ajax met frisse moed uit de kleedkamer, maar na acht minuten in de tweede helft kwam de 0-2 al op het scorebord. De ploeg van John van 't Schip stond niet goed en Simon Adingra rondde vakkundig af. Dit keer was Fati de aangever.

Daarna kon Ajax geen vuist meer maken, ook al raakte Brian Brobbey in een tijdsbestek van twee tellen nog twee keer de paal. Ook invalbeurten van Georges Mikautadze en Carlos Forbs mochten niet baten. Door het verlies blijft Ajax steken op twee punten. Brighton heeft er nu zeven. Groepsgenoten Olympique Marseille (vijf punten) en AEK Athene (vier punten) trappen om 21.00 uur af.