Oranje op rapport: opvallende uitblinker en studententienen na EK-plaatsing

Oranje op rapport: opvallende uitblinker en studententienen na EK-plaatsing

18-11-2023 22:41
198
Author profile picture

Lars Teunissen

In een povere wedstrijd, waarin het Nederlands elftal negentig minuten lang de controle had, heeft Oranje een ticket voor het EK in Duitsland veiliggesteld. In de Johan Cruijff Arena werd Ierland met 1-0 verslagen. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Bart Verbruggen - 6,5: Dat Verbruggen uitstekend kan meevoetballen, is bekend. Met Verbruggen kon Oranje in de eerste opbouw eenvoudig onder de Ierse druk uitspelen. De doelman heeft zijn handschoenen vrijwel niet hoeven gebruiken. Zijn ketser - Ierland maakte 1-1 - bleef zonder gevolgen, omdat er buitenspel aan voorafging.

Stefan de Vrij - 8: De beste man op het veld. "Hoe professioneel hij met zijn vak bezig is, vind ik geweldig om te zien", zei bondscoach Ronald Koeman eerder deze week over De Vrij, die door de hevige concurrentie weinig minuten meer maakt in Oranje. De centrumverdediger speelde zeer geconcentreerd en was foutloos. De rust die De Vrij uitstraalt in zijn spel is een lust voor het oog.

Virgil van Dijk - 6: Solide, en daar is het meeste wel mee gezegd. Van Dijk legde het initiatief in de opbouw bij De Vrij en Blind en kwam zelf weinig in het spel voor. Verdedigend stond hij zijn mannetje.

Daley Blind - 7: Net als De Vrij mocht Blind zijn opwachting maken wegens blessures bij concurrenten. Bij Girona FC speelt hij op dezelfde positie, waardoor hij direct moeiteloos meedraaide. Doordat de Ieren amper gevaar stichtten, kon Blind zijn kwaliteiten etaleren. Met zijn passing was hij van waarde.

Denzel Dumfries - 6,5: Aan zijn arbeidsethos zal het bij Dumfries nooit liggen. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd de wingback, die zaterdag zijn vijftigste interland speelde, meer in het spel betrokken. In het tweede bedrijf had hij met geluk twee assists kunnen bijschrijven, maar Weghorst en Simons misten fortuin in de afwerking.

Jerdy Schouten - 5,5: Door zijn betrouwbaarheid aan de bal deed Koeman een beroep op Schouten. Uitgerekend de PSV'er had in de rust, op Weghorst na, de laagste passnauwkeurigheid aan Oranje-zijde. Schouten viel niet door de mand, maar was ook niet de Schouten die dit seizoen in Eindhoven excelleert.

Tijjani Reijnders - 6,5: In oktober was Reijnders de absolute uitblinker bij het Nederlands elftal. Een maand later wordt van de vijfvoudig international al verwacht dat hij Oranje op sleeptouw neemt. Daar slaagde hij niet in, maar Reijnders speelde aan de bal een prima wedstrijd. De AC Milan-middenvelder liet wel twee grote kansen onbenut.

Quilindschy Hartman - 6: Hartman beleefde vorige maand tegen Frankrijk een geweldig debuut. Tegen Ierland ging het minder voortvarend. Hartman kwam weinig in het spel voor en kon over de linkerflank geen gevaar stichten.

Xavi Simons - 6,5: Bij vlagen is het een genot om naar Simons te kijken. Toch overheerst het gevoel dat het toptalent misschien wel té graag wil in het Nederlands elftal. Ook tegen Ierland slaagde Simons, tot frustratie van hemzelf, er niet in zijn eerste interlandgoal te maken.

Wout Weghorst - 7: Weghorst en Ierland is een gelukkig combinatie voor Oranje. Twee maanden terug maakte hij in Ierland al de winnende goal, zaterdag maakte hij de enige goal van de wedstrijd. Los van zijn uitstekende doelpunt kan Weghorst terugkijken op een goede wedstrijd. De spits had een belangrijke rol in het aanvalsspel van Oranje.

Cody Gakpo - 6: Voor rust was Gakpo zoekende, in de tweede helft leek hij los te komen. Met zijn snelheid wist hij zich geregeld te onttrekken aan de Ierse defensie. Toch ging Gakpo als eerste naar de kant, tot teleurstelling van hemzelf.

Invallers
Joey Veerman - x: kwam na 70 minuten in de ploeg voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen - x: kwam na 80 minuten in de ploeg voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.
Marten de Roon - x: kwam na 89 minuten in de ploeg voor Schouten en speelde te kort voor een beoordeling.
Teun Koopmeiners - x: kwam na 89 minuten in de ploeg voor Reijnders en speelde te kort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 6: Koeman werd in aanloop naar de wedstrijd tegen Ierland geteisterd door blessures en moest daarom flink puzzelen. De keuzeheer was duidelijk ontevreden: geregeld kwam hij zijn dug-out uit om zijn ongenoegen te uiten. Zijn onbegrip zal waarschijnlijk plaatsmaken voor euforie, omdat hij zich met Oranje heeft weten te plaatsen voor het EK.