Toekomstige Ajax-directeur Kroes speelt rol in overnamedrama KV Kortrijk

Toekomstige Ajax-directeur Kroes speelt rol in overnamedrama KV Kortrijk

27-11-2023 10:35 Laatste update: 11:19
59

Alex Kroes, vanaf maart 2024 de algemeen directeur van Ajax, heeft eerder dit jaar via een Cypriotische voetbalmakelaar het Belgische KV Kortrijk en de Amerikaanse oplichters Maciek en Mikhai Kaminski bij elkaar gebracht. Die club zou voor miljoenen overgenomen worden door het duo, maar heeft tot de dag van vandaag nog geen rooie cent ontvangen.

De Maleisische ondernemer Vincent Tan, eigenaar van KV Kortrijk, zette eerder dit jaar zijn club in de verkoop. In maart boekt Kortrijk een cruciale zege op Club Brugge in de strijd om lijfsbehoud. Aanwezig bij die wedstrijden waren twee Amerikanen met Poolse roots: vader Kaminski met zijn zoon Mikhai. Kroes zou het tweetal, dat naar eigen zeggen 'een fortuin vergaarde' in Amerikaans vastgoed, aangedragen hebben als potentiële kopers van de club. Dat meldt Sporza in een reconstructie. 

Dat zit zo. De Cyprioot Yiotis Panayiotou, voetbalmakelaar van beroep, had in het verleden al eens bij Kroes geïnformeerd of Go Ahead Eagles verkocht kon worden. Daar was Kroes destijds grootaandeelhouder. Dit jaar vroeg Panayiotiou aan Kroes of hij een club in Europa kende die beschikbaar was voor een overname door de Kaminski's. Kroes wist toevallig dat Kortrijk te koop stond en deelde deze informatie, waarmee hj Panayiotou in contact bracht met Kortrijk. 

Volgens Sporza was het tweetal snel bereid om 'zonder aarzelen' vijftien miljoen euro te betalen voor Kortrijk. Dat is opmerkelijk, aangezien de vraagprijs van Tan lager lag. Ook over de voorwaarden van de overname zou niet onderhandeld zijn, meldt een bron. "Normaal krijg je dan altijd een pingpongspel van vraag en aanbod. Nu ging de familie Kaminski meteen met alles akkoord", klinkt het. In België snapt men op dat moment niet dat er, vanwege het gebrek aan ervaring in de voetballerij, voor het tweetal gekozen wordt. 

De Kaminski's meldden zich eerder als potentiële kopers van Everton en Atlético Madrid. Bij de Griekse club Panetolikos was het wél raak. Dat werd een koude douche: Panetolikos kreeg geen cent en bleef met lege handen achter. Kortrijk-eigenaar Tan besloot later tóch met de Amerikanen in zee te gaan. "We willen fans trots maken", klinkt het in de amper één minuut en twintig seconden durende persconferentie.

In de weken die volgen blijven de beloofde miljoenen uit. Op 6 juli van dit jaar verstreek de deadline van de eerste betaling. Sindsdien groeit de overtuiging dat de bankgarantie van de Kaminski's vals is en dat het duo oplichters zijn. 

SoccerNews nam contact op met Kroes, maar die mag vanwege zijn aanstelling bij Ajax nog niet in de media verschijnen. Wel bevestigt hij dat hij de Kaminski's en Kortrijk bij elkaar heeft gebracht. Panayiotou erkent ook dat zij verantwoordelijk waren voor het contact. "We dachten dat alles goed was, omdat meerdere advocaten en clubs hen gecheckt hadden. Daarna bleek alles één grote leugen." Panayiotou beweert dat maanden van zijn tijd verloren zijn gegaan en dat hij nooit een cent gekregen heeft omdat de deals niet doorgingen.