Xavi: 'Het is onaangenaam en wreed, een verschrikkelijke aanslag'

Xavi: 'Het is onaangenaam en wreed, een verschrikkelijke aanslag'

28 januari - 07:34
45

Xavi stelt dat het uitputtend is om trainer van FC Barcelona te zijn. De 44-jarige clubicoon kondigde zaterdag, na de 3-5 nederlaag tegen Villarreal in La Liga, verrassend aan dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt.

Xavi nam eind 2021 het stokje over van Ronald Koeman. De voormalig middenvelder leidde de Catalanen vorig jaar naar de landstitel, maar dit seizoen is de achterstand op Real Madrid en Girona al fors. De druk nam de afgeloen maanden dan ook toe. Volgens Xavi is het zwaar om trainer van Barça te zijn.

"Het gevoel om een Barça-coach te zijn is onaangenaam en wreed, ze hebben geen respect voor je en het is een verschrikkelijke aanslag op je geestelijke gezondheid", laat Xavi weten op de persconferentie. "Ik ben positief, maar de energie daalt tot het punt waarop je zegt dat het geen zin heeft om door te gaan. Het is één ding dat het mij raakt, maar als de club er last van heeft is het beter om te vertrekken."

Xavi ziet dat hij zich aansluit in een lange rij trainers, die het niet lang volhielden in Barcelona. Ook Tito Vilanova, Gerardo Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde, Quique Setién en Koeman waren binnen maximaal drie seizoenen vertrokken. "Het overkomt alle trainers hier, het is onmogelijk dat er een Sir Alex Ferguson bij Barça komt", oordeelt Xavi. "Die dynamiek moet veranderen, maar voor mij heeft het geen zin meer. Ik neem deze beslissing met gezond verstand."

Xavi probeert oog te hebben voor de goede dingen die hij heeft bereikt. "Ik moet niet vergeten dat ik La Liga en de Spaanse Supercup heb gewonnen. Sinds vorig jaar heb ik me tegenover mezelf alleen maar moeten verantwoorden dat ik goed werk heb geleverd. Deze beslissing is ook noodzakelijk om gewaardeerd te blijven worden. Ik hoop echt dat we de Champions League nog winnen. Daar kunnen we echt om meedoen."