Zeven conclusies: 'Feyenoord-probleem' voor PSV, sterke Schouten en Veerman

Zeven conclusies: 'Feyenoord-probleem' voor PSV, sterke Schouten en Veerman

20 februari - 23:30 Laatste update: 21 februari - 01:26
19

PSV speelde goed tegen Borussia Dortmund, maar deed zichzelf iets tekort met een 1-1 gelijkspel. De Eindhovenaren moeten daardoor nog vol aan de bak om de achtste finales van de Champions League door te komen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

'Feyenoord-probleem' steekt de kop op bij PSV
Het speelde Feyenoord al vaker parten op belangrijke momenten en dinsdag overkwam het ook PSV: de vleugelaanvallers gaven niet thuis. Hirving Lozano worstelt al langer met zijn vorm, maar ook Johan Bakayoko kampt de laatste weken met een kleine vormcrisis. Het gebrek aan rendement vanaf de vleugels brak PSV op tegen Dortmund.

Schouten plaatst Bosz voor een dilemma
Als controleur was Jerdy Schouten al vaak belangrijk voor PSV, maar dinsdag blonk hij ook uit in het hart van de defensie. Verdedigend liet hij zich de kaas niet van het brood eten en vooral aan de bal bracht hij ontzettend veel voetbal van achteruit. Schouten vormde zo een uitstekend duo met Olivier Boscagli. Tegelijkertijd werd hij wel een beetje gemist op het middenveld. Peter Bosz zal er zijn hoofd over breken: waar heeft hij Schouten harder nodig?

Veerman mist Schouten, maar toont zijn groei
In de eerste helft werd Veerman een paar keer voorbij gesneld in de omschakeling, en miste hij duidelijk zijn maatje Schouten, maar Veerman toonde toch vooral dat hij een belangrijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. De Volendammer hield zich staande als enige controleur, iets wat een jaar geleden eigenlijk ondenkbaar was. Naarmate het duel vorderde greep Veerman steeds meer de regie en liet hij zien op dit podium, in de knock-outfase van de Champions League, thuis te horen.

Luuk de Jong overtreft Ruud van Nistelrooij
Luuk de Jong tekende uit een strafschop voor de belangrijke gelijkmaker en schoot zich daarmee de PSV-geschiedenisboeken in. Voor de aanvoerder was het zijn negende Champions League-doelpunt voor de Eindhovenaren. Hij neemt het record over van Ruud van Nistelrooij, die bleef steken op acht goals.

Nederlandse uitblinker én dissonant bij Dortmund
De terugkeer van Donyell Malen in het Philips Stadion ging niet onopgemerkt voorbij. Hij was lange tijd een plaag voor de defensie van PSV. De Oranje-international deed zijn oude club pijn met de openingstreffer, iets wat hij ingetogen vierde. Die andere Nederlander van Borussia Dortmund kon minder bekoren. Ian Maatsen ging een paar keer kinderlijk in de fout.

PSV krijgt een cadeautje van de arbiter
PSV leek zichzelf in de vingers te snijden. De Eindhovenaren beukten op de Duitse deur, maar lieten kans na kans onbenut. Arbiter Srdjan Jovanovic besloot vervolgens maar een handje te helpen. Eerlijk is eerlijk. De bal ging wel erg makkelijk op de stip na een vermeende overtreding van Mats Hummels op Malik Tillman. De VAR zag geen reden om in te grijpen, tot onbegrip van Dortmund.

Onbevredigend gevoel voor PSV
Bij PSV zullen ze gemengde gevoelens overhouden aan de eerste ontmoeting met Dortmund. De ploeg van Bosz deed zeker niet onder voor de Bundesliga-topclub, maar verzuimde de kansen af te maken en bleef steken op 1-1. PSV bewees dat Dortmund te pakken is, maar de uitgangspositie had vele malen beter kunnen zijn.