Transferban Chelsea: kansen voor Nederlanders en indrukwekkend huurleger

Transferban Chelsea: kansen voor Nederlanders en indrukwekkend huurleger

20-06-2019 11:30
28

Mocht Frank Lampard inderdaad de nieuwe manager van Chelsea worden, dan krijgt de clublegende een pittige uitdaging voor zijn kiezen op Stamford Bridge. Vanwege een transferban kan de Europa League-winnaar deze zomer én in januari 2020 namelijk geen nieuwe spelers aantrekken. Het komt dus lekker uit dat liefst 34 spelers (!) terugkeren na een uitleenbeurt. Ook een aantal Nederlanders mag hopen op een kans. 

In februari werd bekend dat Chelsea in twee opeenvolgende transferwindows geen aankopen mag doen. Voetbalbond FIFA bestrafte de grootmacht voor het jarenlang overtreden van transferregels. De ene na de andere buitenlandse, minderjarige speler bleek te zijn vastgelegd door The Blues - en dat mag nu eenmaal niet. Frank Lampard, momenteel topkandidaat om opvolger te worden van de naar Juventus vertrokken Maurizio Sarri, weet bij voorbaat al dat hij niet in zijn selectie kan investeren.

Vervelend? Zeker. Dat een nieuwe trainer van Chelsea voor de verandering eens níet met geld kan en gaat smijten, opent echter ook deuren voor anderen. Voeg alle spelers die afgelopen seizoen verhuurd werden aan de huidige selectie toe en Lampard krijgt de keuze uit letterlijk vijf verschillende elftallen. 


Meest in het oog springende naam die in 2018/19 elders op huurbasis actief was, is Christian Pulisic. Achteraf gezien bleek het een meesterzet van Chelsea om al in januari, vòòrdat het transferverbod in werking trad, de komst van het wonderkind van Borussia Dortmund af te ronden. Chelsea betaalde ruim 60 miljoen euro voor Pulisic en stalde hem daarna nog een halfjaar in de Bundesliga. In West-Londen lijkt de international van de VS, samen met Callum Hudson-Odoi, dat andere supertalent van de club, om de erfenis van Eden Hazard te gaan strijden. 

Topelftal
Andere spelers die Lampard in z'n schoot geworpen krijgt? Wat te denken van namen als Tiémoué Bakayoko (verhuurd aan AC Milan), Mario Pašalić (Atalanta Bergamo), Kurt Zouma (Everton), Michy Batshuayi (Crystal Palace) en Kenedy (Newcastle United). Allemaal maakten ze veel vlieguren in een grote competitie. Als manager van Derby County was Lampard afgelopen seizoen laaiend enthousiast over spelmaker Mason Mount, die we in Nederland nog kennen van zijn Vitesse-tijd. Jake Clarke-Salter en Matt Miazga deden het allebei ook prima in Arnhem. De 21-jarige spits Tammy Abraham had met 26 treffers een groot aandeel in de promotie van Aston Villa naar de Premier League. Inclusief de talentvolle goalie Bradley Collins kom je tot een elftal vol huurlingen dat in de Eredivisie zó kan meestrijden om de landstitel. 


Extra argument van de Chelsea-leiding om voor Lampard te kiezen, is wellicht het feit dat de alltime topscorer van de Premier League-club tijdens zijn eerste seizoen bij Derby veel jonge spelers de kans gaf. Grote kans dat hij die opdracht ook op Stamford Bridge meekrijgt. Jarenlang stuurde eigenaar Roman Abramovic zijn vertrouweling Piet de Visser en tal van andere scouts de wereld rond om de grootste talenten op te sporen en - niet altijd volgens het boekje dus - naar Engeland te halen. Nu de Russische miljardair zijn portemonnee niet mag trekken, lijkt een uitgelezen moment aangebroken om verschillende jonkies aan het hoogste niveau te laten ruiken. 

Talenten
Na het vertrek van routinier Gary Cahill mag Ethan Ampadu hopen op de nodige minuten. De achttienjarige verdediger geldt als een van de grootste beloftes van Chelsea. Hij heeft al acht interlands namens Wales op zijn naam staan. Fikayo Tomori (21), afgelopen seizoen uitblinker onder Lampard in het Championship, heeft een basisplaats in het centrum van de defensie van Engeland O21. Rechtsback Reece James (19) was uitblinker bij Wigan Athletic. Ook hem wordt een grote toekomst voorspeld.  


In de jeugd van The Blues lopen drie Nederlandse talenten rond. Juan Familia-Castillo (19) en Daishawn Redan (18, foto boven) maakten de overstap van Amsterdam naar Londen. Speeltijd in de Premier League is niet realistisch, maar wellicht kan Lampard de twee aan het grote werk laten ruiken in de FA Cup of de League Cup. De zeventienjarige Ian Maatsen werd in 2018 weggekaapt uit de jeugdopleiding van PSV. De verdediger speelde afgelopen seizoen voor Chelsea O18.

De naam van één landgenoot in Chelsea-dienst is nog niet gevallen. Marco van Ginkel (26) staat al zes jaar onder contract op Stamford Bridge. De voormalig huurling van PSV en AC Milan herstelde afgelopen seizoen van een knieblessure. In april liet Van Ginkel's management Wasserman weten dat het nog onduidelijk is wanneer hij weer inzetbaar is. 

39 Chelsea-huurlingen in 2018/19

Keepers

Nathan Baxter (Ross County)
Eduardo (Vitesse) 
Bradley Collins (Burton Albion)
Jared Thompson (Warrenpoint Town)
Karlo Ziger (Sutton United)

Verdedigers

Baba Rahman (Stade de Reims)
Jake Clarke-Salter (Vitesse)
Michael Hector (Sheffield Wednesday)
Tomas Kalas (Bristol City)
Todd Kane (Hull City)
Matt Miazga (Reading)
Kurt Zouma (Everton, foto onder)


Kenneth Omeruo (Leganés)
Trevoh Chalobah (Ipswich Town)
Dujon Sterling (Coventry City)
Reece James (Wigan Athletic)
Jay Dasilva (Bristol City)
Fikayo Tomori (Derby County)
Josh Grant (Yeovil Town)

Middenvelders

Lewis Baker (Reading)
Victorien Angban (FC Metz)
Kenedy (Newcastle United)
Nathan (Atlético Mineiro)
Josimar Quintero (Lleida Esportiu)
Danilo Pantic (Partizan Belgrado)
Mario Pasalic (Atalanta Bergamo)
Jacob Maddox (Cheltenham Town)
Kasey Palmer (Bristol City)
Mason Mount (Derby County)
Tiémoué Bakayoko (AC Milan)
Charly Musonda (Vitesse)
Kylian Hazard (Cercle Brugge)

Aanvallers

Christian Pulisic (Borussia Dortmund)
Michy Batshuayi (Crystal Palace)
Izzy Brown (Leeds United)
Tammy Abraham (Aston Villa)
Victor Moses (Fenerbahçe)
Álvaro Morata (Atlético Madrid)
Lucas Piazon (Chievo Verona)

Baxter, Moses en Morata zijn tot 1 juli 2020 verhuurd; Eduardo is inmiddels vertrokken naar Braga, Angban heeft getekend bij Metz