Levchenko komt met reactie: Dat hebben wij in Nederland weten te voorkomen

Levchenko komt met reactie: "Dat hebben wij in Nederland weten te voorkomen"

07-05-2020 14:30
41

Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, is blij met de collectieve afspraken over onder meer salarisreductie. De gesprekken die sinds begin maart liepen, hebben donderdag geresulteerd in een breed pakket met aanbevelingen en afspraken.

Naar schatting wordt op jaarbasis zo'n 35 miljoen euro uitgespaard, waarmee de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets verlicht worden. "Uiteraard zagen wij dat spelers in veel landen al in dezelfde maand werden geconfronteerd met hele forse salarisaanpassingen", reageert Levchenko, die de laatste weken herhaaldelijk opriep tot eenheid, op de website van werkgeversorganisatie FBO.

"Soms werd dit zelfs eenzijdig bepaald door hun club of de overheid, of kwam dit tot stand onder zware morele druk. Dat hebben wij in Nederland weten te voorkomen."

Door het cancellen van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie én het spelen zonder publiek lopen clubs zo'n 300 miljoen euro mis. "Met die cijfers op tafel hebben wij onderhandeld met de FBO en zijn wij tot een pakket maatregelen gekomen dat ons inziens gegeven de omstandigheden een redelijk compromis is", aldus Levchenko.

"Het pakket bestaat daar waar het gaat om het inleveren van een deel van het salaris uit aanbevelingen, waarbij wij uit zijn gegaan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. Ik ben er trots op dat wij het zo hebben kunnen doen en dat de spelers hun verantwoordelijkheid pakken om zo een hele substantiële bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen."