Levchenko: 'Als het iets anders is, koopt Spartak met Promes varken in een zak'

Levchenko: 'Als het iets anders is, koopt Spartak met Promes varken in een zak'

29-01-2021 13:25
37

Ajax zal Quincy Promes verkopen, verwacht Evgeniy Levchenko. De Oekraïner spreekt zich in Russische media uit over de aanvaller van Ajax, om wie veel te doen is. Spartak Moskou wil hem terughalen.

"Promes heeft het afgelopen half jaar niet zijn beste niveau gehaald", zegt Levchenko tegen Sportsdaily. "Voor alle drie de partijen is dit een win-situatie. Promes kan in een competitie spelen waarin mensen hem niet met argusogen bekijken en bij Ajax kunnen ze verder met andere spelers. Voor Spartak zou het een goede transfer zijn, omdat hij zich al heeft bewezen in de Russische competitie. En Promes vindt het niet erg om te vertrekken, ondanks dat hij meerdere malen heeft gezegd dat hij ook graag in Nederland zou willen blijven omdat hij zich wil laten zien bij Ajax. Maar hij heeft het nu moeilijk bij Ajax."

Levchenko vraagt zich af of Promes bij Spartak zijn oude niveau kan behalen. Hij maakte vier jaar lang furore in Rusland, maar lukt dat hem nu nog steeds? "Er zijn twijfels", zegt Levchenko. "Maar aan de andere kant, hij liet in de Russische competitie wel zien wat hij kan. Hij beleeft in Nederland nu niet zijn beste periode. Ik hoop dat het een mentale kwestie is. Als het met iets anders te maken heeft, koopt Spartak een varken in een zak."

Levchenko denkt dat de strafzaak invloed heeft op het spel van Promes. De middenvelder werd vorige maand gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. "Het laat zeker z'n sporen na. Promes kan verrassen met geweldige en explosieve acties. Aan de andere kant weet iedereen in Nederland hoe hij speelt. Dat maakt het lastiger voor hem."

'Ze zullen het eens worden'
Ajax-trainer Erik ten Hag heeft aangegeven Promes niet kwijt te willen en gaat ervan uit dat zijn selectie bij elkaar blijft. "Natuurlijk, maar dat zeggen alle trainers", countert Levchenko. "Dat zeiden ze ook over Huntelaar voor hij naar Schalke 04 ging. Het is belangrijk dat Ten Hag zijn ploeg bij elkaar houdt. Maar je moet naar het totale plaatje kijken."

"Ajax wil Promes verkopen. Ze zullen het ergens wel eens worden over de transfersom. Ajax kan dan ook weer een nieuwe speler kopen. Maar Promes is Ten Hag's oogappeltje, ze hebben eerder met elkaar gewerkt. Net zoals Ten Hag Haller en Labyad goed kent. Ten Hag kijkt veel naar spelers met wie hij gewerkt heeft. Maar als de clubleiding tevreden is met het aanbod, zal Promes verkocht worden."