Zeven conclusies: Marsman-kwestie, Götze-flits, AZ en Ajax winnen PSV-Feyenoord

Zeven conclusies: Marsman-kwestie, Götze-flits, AZ en Ajax winnen PSV-Feyenoord

14-03-2021 17:20 Laatste update: 17:34
24

Toen de kruitdampen waren opgetrokken in het Philips Stadion, stond er een 1-1 op het bord. PSV en Feyenoord moesten het doen met de complimenten van de neutrale toeschouwer, want zelf schoten ze niet heel veel op met dit gelijkspel. VoetbalPrimeur duidt de vermakelijke topper, in zeven conclusies.

Schmidt versus Advocaat: gelijkspel
Beide trainers toverden vooraf een konijn uit de hoge hoed: Roger Schmidt zette met Olivier Boscagli en Nick Viergever twee linkspoten centraal achterin en collega Dick Advocaat had – bij gebrek aan fitte middenvelders – een 5-4-1 systeem uitgedokterd. Dit tactische steekspel leverde echter geen winnaar op. De vijf verdedigers van Feyenoord gaven een hoop kansen weg en ook PSV liet zich regelmatig verrassen in de tegenaanval. "Er wordt simpelweg beter aangevallen dan verdedigd", concludeerde Vincent Schildkamp aan het einde van de eerste helft. De neutrale kijker vermaakte zich prima, maar beide trainers zullen toch de wenkbrauwen gefronst hebben.

Schmidt versus Nijhuis: ook geen winnaar
"Ik hoef hem nooit in mijn leven meer te spreken", aldus Schmidt na Sparta-PSV op zaterdag 16 januari over Bas Nijhuis, met wie hij eerder dit seizoen in Arnhem al bonje had gekregen. Twee maanden na de clash op Het Kasteel stonden beide kemphanen ook al tegenover elkaar, maar ditmaal was de situatie minder explosief. Nijhuis floot – tot minuut tachtig – een degelijke wedstrijd en Schmidt had duidelijk geleerd van zijn eerdere uitspattingen.

Afscheidstournee voor de mannen van vijftien goals?
VVV-fenomeen Giorgos Giakoumakis gaan ze niet meer inhalen, maar het is geen toeval dat juist Steven Berghuis en Donyell Malen de treffers verzorgden tijdens PSV-Feyenoord. De nummers twee van de topscorersranglijst maakten allebei hun vijftiende van het Eredivisie-seizoen. Een mooie transfer naar het buitenland lijkt voor de hand te liggen voor Berghuis en Malen, die echter allebei niet onomstreden zijn: de PSV-spits heeft wel erg veel kansen nodig en de Feyenoord-captain heeft al een totaal mislukt avontuur bij Watford achter de rug. Waarschijnlijk wachten de topclubs eerst af hoe beide Eredivisie-uitblinkers het komende zomer gaan doen op het EK.

De flits van momentenvoetballer Götze
De Golden Boy van 2011 en de WK-held van 2014 had waarschijnlijk ook niet gedacht dat hij op zijn 28ste in de Eredivisie zou spelen. De stofwisselingsziekte die hem enige tijd aan de kant hield heeft Götze echter in fysiek opzicht ver teruggeworpen. Een honderd procent fitte Götze zou nog steeds de dienst uitmaken in de Bundesliga, maar nu moet hij het hebben van die paar flitsen die het gemiddelde Eredivisie-niveau overstijgen: zoals zijn verfijnde assist op Malen tegen Feyenoord. Götze heeft PSV nog niet bij de hand genomen, maar laat zo af en toe toch zien hoe geweldig hij kan voetballen.

De kwestie-Marsman
Hélène Hendriks durfde het wel aan na PSV-Feyenoord: of de uitblinkende Nick Marsman misschien rijp was voor Oranje, wil de ze na de topper weten van Advocaat. En zo'n gekke suggestie is dat eigenlijk niet: PSV-uit is voor Marsman het voorlopige hoogtepunt in het beste seizoen uit zijn carrière. Feyenoord wil zijn aflopende contract graag verlengen, nu breken er interessante maanden aan voor de Zwollenaar. Durft hij de strijd met Justin Bijlow aan te gaan of kiest hij eieren voor zijn geld? Dat hij de Eredivisie-top aankan, heeft hij dit seizoen wel bewezen.

Ajax en AZ grote winnaars van PSV-Feyenoord
Ajax is op het moment van schrijven net op voorsprong gekomen tegen PEC Zwolle en kan PSV op acht punten zetten, mét nog een wedstrijden tegoed. De kans is dus aanwezig dat de titelstrijd wel beslist is. AZ heeft ongetwijfeld met tevredenheid voor de tv gezeten: de nummer drie van de Eredivisie heeft Feyenoord afgeschud en staat nu op drie punten van PSV, dat zondag naar Alkmaar komt. Geen winnaar in Eindhoven, wél twee winnaars in Noord-Holland.

Feyenoord helpt Ajax, helpt Ajax nu Feyenoord?
Feyenoord heeft aartsrivaal Ajax dus een handje geholpen in de titelrace, nu mag Ajax op zondag 18 april iets terugdoen. Als de Amsterdammers dan – nota bene in De Kuip – de bekerfinale van Vitesse winnen, komt er op de ranglijst een extra Europese plek vrij. Dan moet Feyenoord wel eerst een achterstand van vier punten op Vitesse goedmaken, maar toch: bij bekersucces van Ajax wordt de kans ietsjes groter dat Feyenoord niet veroordeeld wordt tot de play-offs.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)