Oranje-conclusies: Malacia overtuigt ondanks grote fout, 'do or die' in Amsterdam

Oranje-conclusies: Malacia overtuigt ondanks grote fout, 'do or die' in Amsterdam

04-09-2021 23:15
107

Het Nederlands elftal heeft tijdens het tijdperk 'Louis van Gaal III' zijn eerste overwinning geboekt. Montenegro werd met 4-0 opzij gezet, waardoor de ploeg vertrouwen tankt voor aanstaande dinsdag tegen Turkije. VoetbalPrimeur zet vijf conclusies op een rij.

Malacia draait probleemloos mee
Tyrell Malacia kreeg op linksback de voorkeur boven Nathan Aké, nu Daley Blind met een schorsing op de tribune zat. Van zenuwen leek de linksback geen last te hebben. Hij speelde zoals hij bij Feyenoord dit seizoen ook doet: verdedigend een pitbull, aanvallend frivool. In het hele duel was hij op één fout te betrappen, die wel meteen bijna de gelijkmaker inleidde. Dat bleef de Feyenoorder bespaard. Natuurlijk is een wedstrijd tegen Montenegro geen grootse graadmeter, maar zijn Oranje-debuut doorstond hij meer dan goed.

Berghuis en Gakpo revancheren zich
Steven Berghuis leek de eerste twintig minuten nog meer druk op zijn schouders te hebben dan tegen Noorwegen. Halverwege de eerste helft gooide hij de schroom van zich af en leek hij weer op de speler die hij in zijn beste Feyenoord-tijd was. Met dreiging en acties naar binnen stichtte hij gevaar en zorgde hij voor creativiteit. Cody Gakpo deed op zijn beurt hetzelfde en maakte in zijn derde interland zijn eerste interlandgoal. Dat hij dit in zijn geboortestad Eindhoven deed, maakt het verhaal compleet voor de PSV'er.

Gebrek aan creativiteit blijft een issue
Rafael van der Vaart zei tijdens de rust al dat Oranje een nummer tien 'à la Rafael van der Vaart' mist. Het Nederlands elftal beschikt niet over een met steekballetjes strooiende aanvallende middenvelder, waardoor het bij vlagen veel op breiwerk leek. Montenegro kon een helft lang vrij eenvoudig tegenstand bieden. Wie is de uitgelezen persoon voor de vacature op tien? Van Gaal heeft twee dagen bedenktijd hoe hij dit gaat oplossen. Toegegeven: Davy Klaassen was veel meer betrokken in het aanvalsspel vergeleken met afgelopen woensdag. Geregeld dook hij op in de zestien en zijn kopbal op de lat verdiende een beter lot.

Defensie oogt bij vlagen wankel
Malacia, Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt: alle drie leverden ze de bal een keer panklaar af bij spits Stefan Mugosa. Gelukkig voor Nederland ging de Montenegrijn slordig met zijn kansen om, want de wedstrijd had er zo anders uit kunnen zien. Ontbreekt de scherpte, of is het hoofd overvol van alle informatie die Van Gaal de spelers gegeven heeft? Wij weten het niet, maar tegen de Turkse voorhoede kun je dit beter niet nog eens proberen.

Dinsdag is 'do or die'
Noorwegen won van Letland (0-2) en Turkije deed wat het moest doen tegen Gibraltar (0-3). Als Nederland groepswinst in eigen hand wil houden, moet er dinsdag gewonnen worden van de Turken. In dat geval klimt Oranje over Turkije heen en met een doelsaldo van plus acht op de Noren staat Nederland zo goed als zeker op plek één in de groep. De weg naar Qatar ligt dan weer binnen handbereik. Aan de andere kant: als er niet wordt gewonnen in Amsterdam, is WK-kwalificatie opeens een stuk verder weg...

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)