Zes conclusies: goed én slecht personeel nieuws, Van Dijk contra Memphis

Zes conclusies: goed én slecht personeel nieuws, Van Dijk contra Memphis

13-11-2021 23:30
50

De vliegtickets en hotels leken al geboekt te kunnen worden, maar het Nederlands elftal heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen tegen Montenegro: bij een 0-2 voorsprong leken de punten al in de tas, maar Oranje liet de thuisploeg alsnog terugkomen in de wedstrijd en is nog niet zeker van het WK 2022. VoetbalPrimeur benoemt zes discussiepunten na deze implosie in Podgorica.

De wissels van Van Gaal
Heel voetbalminnend Nederland viel afgelopen zomer over Frank de Boer heen, toen hij Donyell Malen tegen Tsjechië verving door Quincy Promes. Dick Advocaat overkwam ooit hetzelfde, nadat hij Arjen Robben inruilde voor Paul Bosvelt. Kunnen we de wissels van Louis van Gaal tegen Montenegro in hetzelfde rijtje plaatsen? Steven Bergwijn voor Malen, dat was nog een vooruitgang. Maar nadat de onervaren Teun Koopmeiners, Ryan Gravenberch en Noa Lang erin kwamen voor Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Arnaut Danjuma, gaf Oranje een al gewonnen wedstrijd alsnog uit handen.

Geen schorsingen, maar één vervelende blessure
Is er nog goed nieuws na zo'n avond? Van Gaal kan tegen Noorwegen in ieder geval nog beschikken over Virgil van Dijk, Davy Klaassen, Malen, Steven Bergwijn en Ryan Gravenberch: dit vijftal stond op scherp, maar liep in Montenegro niet tegen een gele kaart aan. Daar staat het wegvallen van Stefan de Vrij tegenover. De centrale verdediger liep vlak voor tijd een ogenschijnlijk vervelende blessure op: Van Dijk krijgt dinsdag een nieuwe partner in het hart van de verdediging.

Van Dijk contra Memphis
Opvallende teksten van de twee leiders van Oranje: aanvoerder Van Dijk vond dat Oranje zakelijker om had moeten gaan met zijn 0-2 voorsprong, Memphis Depay stelde juist dat er te weinig vooruit werd gevoetbald. Na het rommelig verlopen tijdperk-De Boer stonden de Oranje-neuzen onder Van Gaal weer dezelfde kant op. Des te opmerkelijker zijn de uitlatingen van Van Dijk en Memphis, des te interessanter wordt de vraag hoe de bondscoach de rijen weer gaat sluiten?

Hoe deden de buitenspelers het?
Van Gaal heeft het al vaak genoeg aangestipt: hij heeft voor 4-3-3 gekozen omdat de meeste internationals daaraan gewend zijn, maar op de vleugels ligt het grootste pijnpunt van Oranje. Malen deed wat hij kon op rechts, maar speelde duidelijk niet op zijn favoriete positie, met Bergwijn ging het na rust iets beter. Danjuma heeft de kwaliteiten om te slagen als Oranje-international, maar moet duidelijk nog wennen aan zijn nieuwe ploeggenoten. Van Gaal benoemde 5-3-2 niet zo lang geleden als hét ideale systeem: zou Oranje die formatie snel weer omarmen, als de bondscoach iets meer tijd krijgt om het erin te slijpen?

Eén punt tegen Noorwegen vrijwel zeker genoeg
Zaterdag is het niet gebeurd in Podgorica, dinsdag moet het alsnog gebeuren in Rotterdam-Zuid: zonder publiek, maar ook zonder Erling Braut Haaland. Oranje koestert een voorsprong van twee punten op Noorwegen én Turkije. Omdat er niet volgens de UEFA-, maar volgens de FIFA-regels wordt gevoetbald, zal een gelijkspel tegen de Noren hoogstwaarschijnlijk volstaan voor poulewinst. Niet het onderling resultaat, maar het doelsaldo is doorslaggevend: Oranje is met +23 om +10 en +9 dik in het voordeel.

Drie bloemetjes naar Riga
Dat Nederland er ondanks alles zo comfortabel voorstaat, is ook de verdienste van één van de underdogs in de poule. Oranje won met de nodige moeite zijn beide wedstrijden tegen Letland, dat echter twee puntjes af wist te snoepen van Turkije, Montenegro én Noorwegen. Als het dinsdag in De Kuip alsnog goedkomt, is dat mede mogelijk gemaakt door de mannen uit Riga en omstreken.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)