Van Gaal over wissels: Ik weet niet of jullie dat ook gezien hebben?

Van Gaal over wissels: "Ik weet niet of jullie dat ook gezien hebben?"

15-11-2021 14:54
30

Louis van Gaal heeft tijdens de persconferentie van maandag nogmaals teruggeblikt op zijn veelbesproken wissels tijdens Montenegro-Nederland. De bondscoach wilde de balans op het middenveld herstellen, maar zag later in de wedstrijd ook Frenkie de Jong uitvallen.

Van Gaal bracht na ruim een uur spelen Teun Koopmeiners voor de niet geheel fitte Georginio Wijnaldum. "Ik ben van één 'zes' naar twee 'zessen' gegaan, ik weet niet of jullie dat ook gezien hebben? Met Koopmeiners en Frenkie de Jong", aldus Van Gaal, die naar eigen zeggen de juiste balans zocht tussen creatieve en taakbewuste spelers. "Tegen Montenegro was die balans helemaal kwijt, de ruimtes waren veel te groot. (…) Om ook een signaal te geven naar de groep, dat we wat compacter moesten spelen en meer mensen achter de bal moesten hebben. Alleen, toen vroeg Frenkie de Jong om een wissel..."

Ruim tien minuten na de entree van Koopmeiners ging De Jong eruit, met Ryan Gravenberch als vervanger. "Gravenberch moet ik ook in zijn kracht zetten, om goed te laten spelen. Dus toen ging ik terug naar het oude systeem, met één zes. Ja, daar kan het ook aan gelegen hebben."

Van Gaal en zijn spelers werken toe naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen van dinsdag. De bondscoach zit na een ongelukkige val op zijn heup in een rolstoel, maar wil er toch bij zijn in De Kuip.