Koster ziet eerste veranderingen na Overmars-incident bij Ajax: 'De wil is er'

Koster ziet eerste veranderingen na Overmars-incident bij Ajax: 'De wil is er'

12-07-2022 09:22 Laatste update: 11:39
55

Daphne Koster heeft opnieuw een inkijkje gegeven in de bedrijfscultuur binnen Ajax. De manager vrouwenvoetbal van de Amsterdammers merkt dat zaken anders worden aangepakt na het vertrek van Marc Overmars.

Recent vertelde Koster al over 'angst' om melding te maken van ongewenst gedrag binnen Ajax. Zo was het grensoverschrijdende gedrag van Overmars intern al langer bekend. Koster merkt echter wel dat er dingen zijn veranderd na het vertrek van de directeur. "Vanaf het moment dat het naar buiten kwam, zijn er momenten geweest dat het personeel bij elkaar kwam", vertelt de oud-verdedigster bij de NOS. "Vrouwen kwamen ook bij elkaar. Daar besprak ik al hoe ik tegen de wereld aankijk."

"Door dit incident is het bij Ajax top of mind geworden, dat we ons er bewust van zijn, de cultuur herkennen en deze ook erkennen", gaat Koster verder. "De volgende stap is dat er ook echt wat aan gedaan gaat worden."

Of dat ook echt gaat gebeuren, zal moeten blijken. "Een risico van dat alles om die prestaties gaat, is dat de rest niet gezien wordt. Dat is heel gevaarlijk. De wil om te veranderen is er. Ik hoop dat we over een paar jaar met trots kunnen terugkijken en zien dat Ajax daar leidend in is geweest. Een cultuur veranderen kost alleen tijd en lef. Het is ook niet alleen grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied, maar je kunt ook denken aan racisme, discriminatie, pesten... Het is veel groter dan dat ene incident."