Nederland is Europees kampioen af: Oranje Leeuwinnen verliezen van Frankrijk

Nederland is Europees kampioen af: Oranje Leeuwinnen verliezen van Frankrijk

23-07-2022 23:30
199

De Oranje Leeuwinnen zijn er niet in geslaagd om de halve finale van het EK te bereiken. Nederland bleef lange tijd met het nodige kunst- en vliegwerk overeind in Rotherham, maar Frankrijk sloeg in de verlenging toe via een strafschop: 0-1.

Frankrijk gold op voorhand als één van de favorieten en boekte een overtuigende 5-1 zege in het openingsduel met Italië, maar Les Bleues hadden daarna moeite om dat niveau vaker aan te tikken. Nederland was dan ook vol goede moed, zeker doordat Vivianne Miedema hersteld is van het coronavirus. Toch hadden de onmachtige Leeuwinnen in de eerste helft nauwelijks iets te vertellen.

De Fransen daarentegen drongen Nederland terug en werden meermaals gevaarlijk. Het was aan Daphne van Domselaar, Stefanie van der Gragt en de paal te danken dat het na de eerste helft nog gelijk stond: 0-0. Dat was een klein wonder, want Frankrijk schoot liefst zes keer op doel tegenover nul pogingen van Nederland. De ploeg van bondscoach Mark Parsons maakte het zichzelf onnodig moeilijk door veelvuldig slordig balverlies te lijden.

Bij de start van de tweede helft probeerde Parsons het evenwicht te herstellen door Jill Roord in te brengen voor Lineth Beerensteyn. Dat sorteerde enigszins effect, want de druk op het doel van Van Domselaar werd iets minder groot en na 58 minuten kregen de Leeuwinnen hun eerste échte kans. Van der Gragt kopte uit een hoekschop in de handen van keepster Peyraud-Magnin.

In het vervolg kreeg toch ook Van Domselaaar weer de kans om zich te onderscheiden, naast de sterk spelende Van der Gragt. Geyoro had de bal in de slotfase nog voor het inkoppen, maar miste de enorme kans. Met twee goede reflexen dwong de FC Twente-keepster vervolgens een verlenging af.

Daarin deelden de Oranje Leeuwinnen zowaar wat speldenprikjes uit. Met bijna honderd minuten op de klok ging het echter alsnog mis. Een noodgreep van Dominique Janssen leverde de verdedigster een gele kaart op en Frankrijk een penalty. Dat buitenkansje werd benut door Eve Perisset, al zat Van Domselaar er nog dichtbij. Die tegenvaller kwam Nederland niet meer te boven, waardoor het de Europese titel niet zal prolongeren.