Eredivisie-flops: Ajax sterk vertegenwoordigd, pechvogel en Feyenoord-debutant

Eredivisie-flops: Ajax sterk vertegenwoordigd, pechvogel en Feyenoord-debutant

08-08-2022 11:00
70

De Eredivisie is los. Behalve uitblinkers, leverde de eerste speelronde ook negatieve hoofdrolspelers op. Hoewel Ajax ternauwernood een heldendebuut van Burak Yilmaz kon voorkomen, vaardigen de Amsterdammers twee spelers af. PSV en Feyenoord zijn ondanks ruime zeges ook vertegenwoordigd.

Maikel Kieftenbeld
Had zijn Eredivisie-rentree bij FC Emmen ongetwijfeld anders voorgesteld. Na een klein halfuur ging de ervaren middenvelder kolderiek de fout in en passeerde hij zijn eigen doelman. Naast schlemiel was Kieftenbeld ook de pechvogel van het weekend. Door een kruisbandblessure, opgelopen in de laatste seconden tegen PSV, zit zijn seizoen er al op.

Jeroen Houwen
Worstcasescenario, moet Houwen zondagmiddag 16.15 uur gedacht hebben. In de eerste speelronde kreeg de Vitesse-doelman vijf doelpunten om zijn oren. De vierde Feyenoord-treffer, de tweede van Danilo, is volledig aan de treuzelende Houwen toe te schrijven.

Perr Schuurs
Schuurs mocht door de afwezigheid van Calvin Bassey en Edson Álvarez beginnen tegen zijn oude club Fortuna Sittard. De centrumverdediger kon het vertrouwen van Alfred Schreuder niet terugbetalen. Al na zes minuten was hij Paul Gladon kwijt, waardoor Ajax op achterstand kwam. Na 45 minuten had Schreuder genoeg gezien van Schuurs.

Daley Blind
Ook Blind was in het eerste bedrijf een dissonant in Sittard. Schreuder posteerde de linkspoot voor de verdediging, maar daar kwam hij niet uit de verf. Na rust ging de motor, met Kenneth Taylor op zes, pas draaien.

Alfred Schreuder
Winst bij zijn Eredivisie-debuut als hoofdtrainer bij Ajax, maar van harte ging het niet. "Ik leer hier ook van, een trainer moet ook in de spiegel kijken", was Schreuder na afloop tegen Fortuna zelfkritisch. De oefenmeester trok het boetekleed aan voor de weifelende competitiestart van zijn ploeg.

Keziah Veendorp
Veendorp had zijn handen vol aan Cody Gakpo. Zo vol, dat hij na een klein halfuur aan de noodrem moest trekken. Het kwam de Emmen-back op geel te staan. Met iets meer pech voor de PSV’er was hij geblesseerd geraakt door de charge.

Erick Gutiérrez
PSV speelde, op de openingsfase na, een sterke wedstrijd tegen Emmen. Dat gold niet voor invaller Gutiérrez, die door nonchalance de eretreffer van Ole Romeny inleidde. De Mexicaan kan zich geen slechte indruk veroorloven, gezien de enorme concurrentie op het Eindhovense middenveld.

Jacob Rasmussen
De kersverse Feyenoorder moest nog wennen aan zijn nieuwe medespelers. Wegens de naderende transfer van Marcos Senesi werd Rasmussen tegen zijn voormalig werkgever Vitesse voor de leeuwen gegooid. Een foutloze zondagmiddag had hij allerminst, aangezien hij er bij beide tegentreffers niet goed uitzag.

Francisco Ferro
Is tot dusver dé zomerversterking van Vitesse, maar kon tegen Feyenoord geen moment overtuigen. Ferro stond bij twee tegentreffers niet goed gepositioneerd en liep ook tegen zijn eerste gele kaart aan, na een onnodige overtreding op Patrik Walemark.

Het openingsduel
Na bijna drie maanden zonder Eredivisie-voetbal was het vrijdagavond aan Heerenveen en Sparta om de competitie af te trappen. Wie voor een spectaculaire openingswedstrijd ging zitten, kwam bedrogen uit. Beide ploegen wisten geen moment te vermaken. Pas op zaterdag begon de Eredivisie écht.