Zeven conclusies: Schreuder drukt stempel, Project Kudus en eerste bonusmiljoenen

Zeven conclusies: Schreuder drukt stempel, Project Kudus en eerste bonusmiljoenen

07-09-2022 21:06
77

Ajax tikte Rangers FC woensdag lange tijd van het kastje naar de muur. De Amsterdammers boekten in hun eerste groepsduel in de Champions League een klinkende 4-0 zege. Zeven conclusies na een heerlijk avondje in de Johan Cruijff Arena.

Ajax schiet weer uit de startblokken
Wat is dat toch met Ajax en de Champions League? De Johan Cruijff Arena kolkte en zweepte Ajax weer op tot grote daden. Vorig jaar moest Sporting Portugal er meteen aan geloven (1-5), nu was het Rangers FC van Giovanni van Bronckhorst het slachtoffer. De Amsterdammers waren oppermachtig tegen de Europa League-finalist van afgelopen seizoen.

'Project Kudus' is geboren
In het seizoen 2018/2019 wisten veel teams geen raad met Dusan Tadic als valse spits en we weten allemaal hoe dat afliep. Tegen Rangers vertolkte Mohammed Kudus die rol. De Ghanees kreeg de voorkeur boven pure spits Brian Brobbey en maakte zeker voor rust een fantastische indruk. Zijn heerlijke goal was de kers op de taart.

De hand van Alfred Schreuder
Dat Kudus plots als valse spits opdook tegen Rangers FC staat niet op zichzelf. Ajax is onder Alfred Schreuder divers, veelzijdig en blinkt uit in positiewisselingen. Kudus is daar het schoonvoorbeeld van, maar eigenlijk kunnen alle middenvelders en aanvallers op alle plekken uit de voeten. Kudus, Tadic, Berghuis, Taylor, Bergwijn: ze zorgen ervoor dat Ajax een bijzonder dynamisch geheel is.

'Hoe kan PSV hiervan verliezen?'
Ajax – Rangers was halverwege en Wesley Sneijder moest het toch nog even kwijt. Hoe kan PSV door de Schotten zijn uitgeschakeld? Als ze in Eindhoven hebben gekeken, zullen ze zich ongetwijfeld achter de oren krabben. De conclusie was duidelijk: de Amsterdammers durven het initiatief te nemen en speelden met een bravoure die bij PSV ontbrak.

Daley Blind zet jacht op vader in
Als Daley Blind deze groepsfase in alle duels in actie komt, dan haalt hij zijn vader in als speler met de meeste Europese duels voor Ajax. Danny Blind kwam tot 74 wedstrijden, zijn zoon staat nu tweede op de lijst met zeventig optredens. De Oranje-international is Frank de Boer nu voorbij.

Reus Bassey
Wat een reus is Calvin Bassey centraal achterin. De Nigeriaanse international kende een valse start met zijn rode kaart in de Johan Cruijff Schaal, maar zijn transfer is een schot in de roos voor de Amsterdammers. Bassey vormt een ijzersterk duo met Jurriën Timber. In de Arena gaat het nu al niet meer over Lisandro Martínez en dat is veelzeggend.

Eerste 'bonusmiljoenen' voor Ajax
Ajax was door de startpremie ( 15,64 miljoen euro) en een coëfficiëntenpremie (21,603 miljoen) al verzekerd van ruim 37 miljoen. Daar komen de recettes en de market pool nog bij, maar de ploeg van Schreuder liet woensdag ook de penningmeester juichen. Een zege in de Champions League levert immers 2,8 miljoen op.