Laporta spreekt opnieuw steun uit aan Super League: 'Noodzakelijk voor toekomst'

Laporta spreekt opnieuw steun uit aan Super League: 'Noodzakelijk voor toekomst'

09-10-2022 14:56
30

Joan Laporta heeft opnieuw gespeculeerd over de komst van een Super League. Volgens de voorzitter van FC Barcelona is dat dé manier om staatsclubs buitenspel te zetten. Daarmee doelt hij met name op Paris Saint-Germain.

Volgens Laporta is het noodzakelijk dat de Europese topclubs het heft in eigen handen nemen. "De financiële situaties van de voetbalclubs is zeer zorgwekkend, omdat wij alle kosten en alle risico's dragen", vertelt de preses op een algemene vergadering van Barça. "Het Europese voetbal verkeert in een negatieve dynamiek in termen van opkomst en het aanspreken van nieuwe, jonge volgers."

Het grootste probleem zijn voor Laporta echter de 'staatsclubs', zoals Paris Saint-Germain. "Als we alles bij elkaar optellen ontstaat een zeer delicate situatie. Het was een fout van het vorige bestuur om te willen concurreren met de staatsclubs", doelt hij op de forse salarissen die zijn uitgedeeld in Camp Nou. "Gezien de passiviteit van de UEFA rond deze financiële doping voor staatsclubs moeten we reageren. De Super League is noodzakelijk voor onze toekomst."

Laporta ziet dat de traditionele grootmachten zoals Barcelona voor een dilemma staan. "Wij moeten of accepteren dat we geen sterren meer hebben of we moeten de financiële situatie van de club in gevaar brengen. De UEFA moet dit reguleren." De Super League moet volgens de Barça-voorzitter een open competitie worden, waarin de prestaties leidend zijn voor de verdiensten. Ook benadrukt hij dat de nationale competities gerespecteerd zullen worden.

Een Luxemburgse rechtbank buigt zich momenteel over de 'dominante positie van de UEFA in het voetbal'. Laporta verwacht dat de discussie over de Super League spoedig weer opgepakt kan worden.