To do-lijstje Feyenoord: '6', beslissing over huurlingen en transfervrije kansen

To do-lijstje Feyenoord: '6', beslissing over huurlingen en transfervrije kansen

25-12-2022 21:28 Laatste update: 17:23
146

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Nederlandse clubs het nodige werk te verzetten. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de top-vier op. Vandaag: koploper Feyenoord.

Huidige situatie en prioriteiten Feyenoord

Bij Feyenoord heerst momenteel serene rust, zeker in vergelijking met de titelconcurrent uit Amsterdam. Op het spel valt nog het nodige aan te merken, maar dat had trainer Arne Slot al ingecalculeerd. Hij gebruikt de lange onderbreking door het WK om aan zijn speelwijze te slijpen. Het Legioen zal stiekem dromen, want met 'lelijk voetbal' staat Feyenoord al eerste in de Eredivisie en heeft het drie punten voorsprong op Ajax en PSV.

Dennis te Kloese zet sinds het vertrek van Frank Arnesen als algemeen directeur ook het technische beleid uit. Hij voorspelde al een rustige transferperiode in de winter. Slot benadrukte wel dat Feyenoord de ogen open houdt voor zogeheten buitenkansjes. Bovendien, zo stipte de trainer aan, heeft hij op twee posities zorgen.

Centrale verdediger
Gernot Trauner en Lutsharel Geertruida bleven tijdens het trainingskamp in Portugal namelijk aan de kant en meteen bleek Feyenoord kwetsbaar. Linkspoot Jacob Rasmussen en middenvelder Mats Wieffer speelden noodgedwongen rechts centraal achterin. Bij Geertruida zijn de klachten inmiddels verdwenen, maar over Trauner is onzekerheid. Gaat Feyenoord de markt op?

Controleur
Wieffer raakte ook geblesseerd, terwijl Slot hem het eerste alternatief noemde voor Quinten Timber en Orkun Kökcü. Waarschijnlijk blijft Feyenoord daarom speuren naar een controleur. Afgelopen zomer passeerde onder meer de naam van Ramiz Zerrouki van FC Twente de revue. Het gemis van een 'type Fredrik Aursnes' lijkt op dit moment één van de belangrijkste pijnpunten in de selectie.

Op veel andere plekken vielen de puzzelstukjes al aardig in elkaar. Quilindschy Hartman ontpopte zich tot opvolger van Tyrell Malacia en loste de problemen op linksback op. In de punt van de aanval zijn er hoge verwachtingen van Santiago Gimenez, al is het vooralsnog stuivertje wisselen met Danilo. Igor Paixão zal zich moeten ontwikkelen, zodat ook de twijfels over de vleugels verdwijnen.

Feyenoord heeft - in de jacht op de landstitel - eigenlijk overal een dubbele bezetting, misschien afgezien van het centrale middenveld. Bovendien kunnen spelers als Geertruida en Javairo Dilrosun op meerdere posities uit de voeten. Eerstgenoemde is doorgaans de eerste rechtsback en speelde ook als controleur, terwijl Dilrosun op alle plekken achter de spits uit de voeten kan.

Verder kijken in 2023: contracten, huurlingen en mogelijke transfers

Aflopende contracten
Richting het nieuwe seizoen moet Feyenoord onder meer een ei leggen over het keepersbestand. De Israëlische routinier Ofir Marciano loopt uit zijn contract, net als jongeling Tein Troost. Zij zijn momenteel de nummers drie en vier in de pikorde, achter Justin Bijlow en Timon Wellenreuther.

Noah Naujoks krijgt dit seizoen een kans in de selectie van Arne Slot en mocht al twee keer invallen in de Eredivisie. Het contract van de twintigjarige middenvelder werd echter nog niet verlengd.  

Huurlingen
Hij werd al even genoemd: maar ook de toekomst van Wellenreuther in De Kuip is onzeker. Feyenoord huurt hem van Anderlecht en zal moeten beslissen of een optie tot koop wordt gelicht.

De Rotterdammers beschikken over een optie op de meeste huurlingen. Rasmussen kan definitief worden overgenomen van Fiorentina, terwijl de fans liever vandaag dan morgen zien dat Sebastian Szymanski tekent. Aan de Poolse spelmaker hangt voor Feyenoord-begrippen echter een fors prijskaartje van tien miljoen euro. Dat is een flinke hap uit het budget.

Voor Oussama Idrissi is geen koopoptie en dus zal Feyenoord om tafel moeten met Sevilla als ze hem willen behouden. De linksbuiten, die een paar jaar geleden nog indruk maakte bij AZ, kwakkelt echter met zijn fitheid en vorm. Op Fredrik Björkan rekent niemand meer. Hij zou zelfs in januari al kunnen vertrekken.

Mogelijke transfers
Hoewel een uittocht als afgelopen zomer niet aan de orde is, moet Feyenoord wel rekening houden met een toekomst zonder Geertruida en Kökcü. De verdediger ligt tot medio 2024 vast, waardoor het komende halfjaar nog aan hem verdiend kan worden. Borussia Dortmund zou interesse tonen. Ook Kökcü staat er goed op in het buitenland. De aanvoerder is uitgegroeid tot één van de steunpilaren en zou in de zomer een fraaie transfer kunnen maken.

Alireza Jahanbakhsh staat ondertussen in de belangstelling van Panathinaikos. De Iraniër is niet onomstreden en lijkt – als iedereen fit is – geen aanspraak te maken op een basisplaats. Een vertrek hoeft voor beide partijen niet ongunstig te zijn.

Schot voor de boeg: transfervrije buitenkansjes

Wetende dat Geertruida en Kökcü over zes maanden de deur van De Kuip achter zich dicht kunnen trekken, zal Feyenoord daar nu al op willen anticiperen. Met Jan Paul van Hecke en Bećir Omeragić lopen twee interessante, jonge verdedigers uit hun contract die in de luwte van Trauner klaargestoomd kunnen worden. Van Hecke (22) maakte op jonge leeftijd indruk bij NAC Breda, maar wist nog niet door te breken bij Brighton & Hove Albion.

Omeragić is een twintigjarige Zwitser, die momenteel uitkomt voor FC Zürich. Hij speelde al vier interlands voor de nationale ploeg en kan bovendien als rechtsback uit de voeten, de positie die Geertruida doorgaans invult.

De zoektocht naar een middenvelder loopt al langer, maar onder meer bij Zerrouki hikt Feyenoord tegen de transfersom aan. Mocht Kökcü daadwerkelijk vertrekken, dan lijkt versterking nog harder nodig. Branco van den Boomen is een goedkope optie gezien zijn aflopende contract. De Nederlander houdt zich met Toulouse knap staande in de Ligue 1 en beschikt over een heerlijke trap.

Een linksbuiten is mogelijk ook geen overbodige luxe, gezien de onzekerheid over de toekomst van Jahanbakhsh en Idrissi. Bij het Noorse Valerenga krijgt Osame Sahraoui regelmatig de handen op elkaar. Wel heeft hij nog een contract tot eind 2023, waardoor Feyenoord iets langer moet wachten.

Doorstroming uit de jeugd

In de jeugd van Feyenoord lopen enkele pareltjes rond. Onder anderen middenvelders Antoni Milambo, Mike Kleijn en Karim Dermane en vleugelaanvallers Jaden Slory en Leo Sauer staan er goed op. De vraag blijft evenwel hoe snel zij de stap naar het eerste elftal kunnen zetten. De verhuurde spelers Denzel Hall, Lennard Hartjes en Marouan Azarkan mogen ook proberen te laten zien dat ze toe zijn aan een serieuze kans.