Ajax betaalt 16 miljoen voor 'nieuwe Suarez': 'Meteen sensatie in België'

Ajax betaalt 16 miljoen voor 'nieuwe Suarez': 'Meteen sensatie in België'

29-08-2023 14:30 Laatste update: 30-08-2023 11:59
103

Georges Mikautadze wordt de volgende topaankoop van Ajax. Wie is deze in Frankrijk geboren Georgiër, die vanuit het relatieve niets voor zestien miljoen euro naar Amsterdam verhuist? VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Het verhaal van Mikautadze is net zo ongebruikelijk als het aankoopbeleid van de man die hem naar Ajax haalt, Sven Mislintat. Na enkele jaren in de jeugdopleiding van Olympique Lyon leek zijn carrière in de knop te breken. FC Metz besloot hem echter op te pikken en de Franse club leende hem in 2020 uit aan het Belgische RFC Seraing, dat twee seizoenen de beschikking kreeg over Mikautadze.

"In België zijn we hem zeker niet vergeten", vertelt Slingers aan VoetbalPrimeur over Mikautadze. In twee seizoenen maakte hij 28 goals voor Seraing, op het tweede niveau. "Seraing is geen ploeg waar je even lekker voor gaat zitten, maar Mikautadze was in 1B - te vergelijken met de Keuken Kampioen Divisie - meteen een sensatie. In zijn eerste wedstrijd maakte hij vier doelpunten."

Dat bleken geen toevalstreffers: in zijn eerste negen optredens schoot Mikautadze liefst vijftien keer raak. "Daarna viel hij even stil, maar hij eindigde wel als topscorer van de competitie. Seraing had het enkel en alleen aan hem te danken dat ze dat seizoen promoveerden." Uiteindelijk besloot Metz hem opnieuw te stallen bij de Belgische zusterclub. "Op het hoogste niveau ging het iets moeizamer, maar hij maakte belangrijke goals tegen de andere degradatiekandidaten én was trefzeker tegen Antwerp, Union en Anderlecht."

Slingers vervolgt: "Bij Seraing was Mikautadze een bloeiende roos op een dor veld. Naarmate de competitie vorderde, ging het alsmaar slechter met de club. Het was tijd voor Mikautadze om terug te keren naar Frankrijk en daar naam te maken. Zonder hem degradeerde Seraing vorig seizoen kansloos. Gek genoeg viel zijn naam nooit bij een Belgische topclub. Dat heb ik altijd raar en jammer gevonden, want het is wel een speler waar voor je naar Belgische normen gaat zitten."

Vorig jaar kreeg de Frans-Georgische aanvaller zijn kans bij Metz en die greep hij met beide handen aan: in zijn eerste seizoen werd hij meteen de MVP van de Franse Ligue 2, met 23 goals en acht assists. Het leverde Metz promotie naar het hoogste niveau op. Nu lonkt Ajax, dat hem deze week tot medio 2027 gaat contracteren. De Amsterdammers troeven clubs als Tottenham Hotspur en Olympique Lyon af.

Handig aan de bal, beweeglijk, explosief, doelgericht, neusje voor de goal: de kwaliteiten van Mikautadze werden de laatste dagen al ruimschoots geprezen. Slingers beschrijft hem als 'de jongen van de dribbel'. "Hij is niet vies van een schaar, een Zidane-roulette en een hakje. En hij schiet vanuit alle hoeken en standen. Soms te snel, maar hij blijft er altijd voor gaan."

"Voor Seraing was hij eigenlijk te goed. Hij moest het allemaal zelf forceren en dat deed dat ook. Maar hij is zo balverliefd dat hij soms vergeet dat er nog jongens met hetzelfde shirt op het veld staan. Verder zoekt hij graag de overtreding op door recht op zijn man af te dribbelen en dan te vallen. Door zijn kleine gestalte, krijgt hij wel veel mee."

Een nadeel is de geringe lengte van Mikautadze (1,74 meter). Ajax haalt daardoor een totaal andere spits dan Brian Brobbey in huis. "Mikautadze lijkt mij niet de ideale diepe spits voor een 4-3-3 systeem. Hij zwerft liever en kan voorin op veel posities uit de voeten. In België speelde hij regelmatig in een tweespitsensysteem. Met een grote sterke kerel langs hem, lijkt mij dat voor hem en de club ook beter."

Als Slingers de volgende miljoenenaankoop van Ajax met iemand zou moeten vergelijken, is het Luis Suarez. "Ja, de Suarez van zijn eerste jaren in Nederland. Iemand vol passie, die er altijd voor gaat, de goal weet te vinden, maar ook wel heel balverliefd is en het overzicht soms kwijt lijkt te zijn. Of hij ook de Suarez van Barcelona gaat worden, durf ik niet te zeggen. Dan moet hij nog veel stappen maken. Maar het is een heel leuke speler om naar te kijken."