'Nieuw hoofdstuk in Vitesse-crisis: 'bom' onder Amerikaanse overname'

'Nieuw hoofdstuk in Vitesse-crisis: 'bom' onder Amerikaanse overname'

14-11-2023 08:10 Laatste update: 09:53
321

Een nieuw hoofdstuk in de crisis bij Vitesse: na het opstappen van hoofdtrainer Phillip Cocu lopen de Arnhemmers tegen een 'ernstige complicatie' in het goedkeuringsproces van de beoogde overname van de Common Group aan. De nieuwste ontwikkeling legt 'een bom' onder de plannen van de Amerikaan Coley Parry, meldt De Telegraaf. 

Integis, het forensisch accountantsbureau dat onderzoek doet naar het Russische verleden van Vitesse en de financiële achtergrond van de Common Group, is vastgelopen, klinkt het. Parry heeft de informatie-verplichting onvoldoende waargemaakt, waardoor Integis niet tot een eindoordeel kan komen. Om die reden blijft de onzekerheid over het voortbestaan van Vitesse bestaan.

'Bronnen rond Parry geven aan dat bovendien de Amerikaanse cultuur, waarin het loont om risicovolle investeringen te doen, botst met de financiële verantwoording, die de licentiecommissie van de KNVB eist alvorens goedkeuring te verlenen aan een overname', schrijft de ochtendkrant. De licentiecommissie van de KNVB eist echter garanties en gaat niet zomaar akkoord met leningen.

Het wordt 'steeds onwaarschijnlijker' dat de Common Group daadwerkelijk de nieuwe eigenaar van Vitesse wordt. 'Als de beslissing over de overname negatief uitvalt, heeft Vitesse immers een acuut en groot probleem', luidt de conclusie. Parry heeft een bedrag tussen de vijftien en twintig miljoen euro beschikbaar gesteld, die dan zullen worden omgezet in leningen met een stevige rente. In dat scenario ontstaat er een financieel gat. De ochtendkrant schrijft dat Vitesse genoodzaakt wordt tot 'noodgrepen', die inhouden dat bijvoorbeeld smaakmaker Million Manhoef verkocht moet worden.