Na keepers, nu ook veldspelers met helm? 'Voorkomt geen hersenschudding'

Na keepers, nu ook veldspelers met helm? 'Voorkomt geen hersenschudding'

19-12-2023 14:25
28

KNVB-arts Edwin Goedhart vindt dat spelers met een helm op moeten kunnen spelen als zij zich daar veiliger bij voelen, al voorkomt dit volgens hem geen hersenschudding. De dokter wijdt de toenemende hoofdblessures vooral aan het drukke speelschema.

Zaterdag was FC Utrecht-aanvaller Marouan Azarkan de derde Eredivisie-speler die met een hoofdblessure van het veld moest. Eerder hielden RKC-doelman Ettiene Vaessen en PSV-en Feyenoord backs Jordan Teze en Quilindschy Hartman al een hersenschudding over na een botsing met een tegenstander.
 
"Een hoofdblessure ziet er altijd vervelend uit, vandaar dat dit soort blessures logischerwijs onze zorg hebben", stelt Goedhart in De Gelderlander. "Toch valt feitelijk niet vast te stellen dat er nu meer van dit soort blessures ontstaan dan vroeger", vervolgt hij. "In absolute zin is er sprake van een stijging. Maar dat heeft puur te maken met het feit dat de voetbalkalender voller is en dat er meer wedstrijden worden gespeeld", aldus Goedhart.
 
Vaessen keept sinds zijn botsing met Ajax-spits Brian Brobbey met een helm. Of dit ook een idee is voor veldspelers? "Als spelers zich daar fijner en veiliger bij voelen, zijn ze daar uiteraard vrij in", zegt de KNVB-arts. "Maar een helm voorkomt geen hersenschudding. De klap die je krijgt is namelijk niet het probleem, het is de draaibeweging vanuit de nek die een hersenschudding tot gevolg kan hebben. In die zin heeft een helm geen effect, hooguit dat je er schedelbreuken mogelijk mee kunt voorkomen."
 
Goedhart gelooft er niet in dat er op dit moment extra spelregels nodig zijn om hoofdblessures te voorkomen. Wel vindt hij dat spelers te allen tijden alert moeten blijven. "Probeer je ogen te gebruiken wanneer je een duel aangaat. Dat kan een hoop leed voorkomen."