Wrevel om 'onderbetaalde' speelsters: 'Moeten 's middags nog in pizzeria werken'

Wrevel om 'onderbetaalde' speelsters: 'Moeten 's middags nog in pizzeria werken'

24 maart - 12:27 Laatste update: 12:31
185

Bondscoach Andries Jonker van de Oranjevrouwen begrijpt dat de speelsters van de Eredivisie zich inzetten voor een betere betaling. Dat zei hij zondagochtend bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie, waar Chelsea-speelster Wieke Kaptein opsomde hoe financieel lastig het kan zijn voor een vrouwelijke speelster in de Azerion Vrouwen Eredivisie.  

De Eredivisie-speelsters maakten afgelopen vrijdag een gezamenlijk statement aan de KNVB, clubs en de sponsoren. Er moet in hun ogen iets gedaan worden aan de slechte betaling. 'Betaald voetbal = betaald worden', stond er op de speciaal ontworpen shirts.

"Ik begrijp heel goed dat die wens en die ambitie er is", aldus Jonker bij Goedemorgen Eredivisie. "Het mooie van vrouwen die voetballen is dat ze niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan de ontwikkeling van de sport. Ik denk dat dit wel een uniek gegeven is." Toch roept de bondscoach ook op tot voorzichtigheid. "Het is een vrij hectische week en ik denk dat in tijden van hectiek je vooral rustig moet blijven en het overzicht bewaren."

Dat het voor een speelster in de Azerion Vrouwen Eredivisie lastig bolwerken kan zijn, vooral als je uitkomt voor een club uit het rechterrijtje, weet middenvelder Kaptein. "Bij Sommige clubs verdien je gewoon niet genoeg, en moeten meiden gewoon werken. Kruisbandblessures gebeuren bijvoorbeeld echt heel veel. De meiden zijn gewoon overbelast, omdat ze trainen in de ochtend, dan bijvoorbeeld in een pizzeria moeten gaan werken in de middag, en dan in de avond nog boodschappen moeten doen en koken. Je bent gewoon de hele dag bezig om jezelf te onderhouden, terwijl je topsport doet."

Om een overzicht te krijgen van wat de precieze salaris zijn, geeft ESPN-presentator Sanne van Dongen een overzicht. De Ajax-vrouwen verdienen allemaal 2100 euro, op basis van veertig uur. De Amsterdammers zijn daarmee de bestbetaalde club van Nederland. Bij PSV, FC Twente en ook FC Utrecht worden dergelijke bedragen ook nog wel eens uitgekeerd. De overgrote groep, die speelt voor een club uit het rechterrijtje, moet het echter doen met een onkostenvergoeding.