Stoelendans in Eredivisie: duo blijft, kwartet vertrekt, trio in gevarenzone

Stoelendans in Eredivisie: duo blijft, kwartet vertrekt, trio in gevarenzone

25-01-2018 11:30
15

De trainerscarroussel draait op volle toeren in de Eredivisie. Woensdag werd bekend dat Ernest Faber (FC Groningen) en Erwin van de Looi (Willem II) aan het einde van het seizoen vertrekken, terwijl Henk Fraser (Vitesse) zijn vertrek in een eerder stadium al aankondigde. Bij deze drie trainers blijft het vermoedelijk niet.

De contracten van liefst negen Eredivisie-trainers lopen af na dit seizoen. Drie coaches willen of krijgen geen contractverlenging: Fraser, Faber en Van de Looi. De andere trainers met een aflopende verbintenis zijn Jurgen Streppel (sc Heerenveen), John Stegeman (Heracles Almelo), Mitchell van der Gaag (Excelsior), Stijn Vreven (NAC Breda), Robert Molenaar (Roda JC) en Dick Advocaat (Sparta). VoetbalPrimeur zoekt uit welke trainers blijven, vertrekken of in de gevarenzone zitten.

De blijvers: Van der Gaag, Stegeman
Voor Van der Gaag en Stegeman is er weinig reden tot zorg. Van der Gaag presteert met minimale middelen al anderhalf jaar uitstekend met Excelsior, dat op dit moment tiende staat in de Eredivisie. De oud-trainer van Maritimo Funchal, Belenenses en FC Eindhoven lijkt alleen te vertrekken als hij aan de slag kan bij een aanmerkelijk betere club. Bij Excelsior zal waarschijnlijk niemand aansturen op een breuk.

Stegeman is met Phillip Cocu (PSV) de langstzittende trainer in de Eredivisie en lijkt er nog een jaar aan vast te plakken. "Ik heb het goed naar m'n zin bij Heracles. Het voelt als een warm bad ook", liet hij deze maand weten aan RTV Oost. Toch zijn er drie maren: Stegeman heeft ambities, Heracles pakte dit seizoen onder zijn leiding slechts twee punten buiten het Polman Stadion en vorig jaar lag er op 6 januari al een akkoord over contractverlenging.

De vertrekkers: Fraser, Faber, Van de Looi, Advocaat
Het verhaal van Fraser, Faber, Van de Looi en Advocaat is bekend. Fraser en Van de Looi houden het zelf voor gezien bij respectievelijk Vitesse en Willem II, terwijl Groningen niet verder gaat met Faber. Dan is er nog Advocaat. Bij zijn tussentijdse aanstelling bij Sparta gaf hij duidelijk aan dat het een tijdelijke klus is: als de club zich weet te handhaven geeft hij het stokje door aan een opvolger, waarschijnlijk Fred Grim. Maar als Sparta ondermaats blijft presteren, is een sneller vertrek ook niet uitgesloten.

Gevarenzone: Streppel, Molenaar, Vreven
Streppel, Molenaar en Vreven zitten in de gevarenzone. Veel zal afhangen van de resultaten in de tweede seizoenshelft. Op dit moment wordt vooral Streppel omgeven door vraagtekens. Doet Heerenveen er goed aan de hoofdtrainer in Friesland te houden of is het na twee jaar tijd voor een frisse wind? Duidelijk is dat Streppel niet goed ligt bij de achterban. Als de prestaties van Heerenveen de komende maanden niet verbeteren, kan het weleens einde verhaal zijn.

Vreven en Molenaar zitten in de wachtkamer. Veel zal afhangen van de vraag: kunnen ze hun ploeg in de Eredivisie houden? Het contract van Vreven wordt automatisch met een jaar verlengd bij handhaving, terwijl Molenaar afgelopen zomer een contract tekende voor één seizoen met de optie voor nog een jaar. Het verleden heeft uitgewezen dat NAC en Roda JC niet vies zijn van een trainersontslag: sinds 2012 versleet NAC er zes, Roda zelfs zeven.