Ziyech en De Jong hard op weg naar Sevilla: zó ziet het Spaanse elftal eruit

Ziyech en De Jong hard op weg naar Sevilla: zó ziet het Spaanse elftal eruit

28-06-2019 11:45 Laatste update: 11:51
105

Sevilla zag maandag Quincy Promes naar de Eredivisie vertrekken, maar de Spaanse subtopper hoopt de Nederlandse competitie deze zomer te beroven van twee smaakmakers. PSV-topscorer Luuk de Jong en Ajax-uitblinker Hakim Ziyech kunnen rekenen op concrete belangstelling van Los Rojiblancos. Als de transfers doorgaan, komen ze in dít team terecht.

Het ambitieuze Sevilla heeft een middelmatig jaar achter rug. De ploeg kwam niet verder dan de zesde plaats in de competitie en greep dus - net als het seizoen ervoor - naast Champions League-voetbal. Op de bank was het bovendien onrustig. Trainer Pablo Machín werd in maart ontslagen na de Europa League-exit tegen Slavia Praag en opvolger Joaquin Caparros moest aan het einde van het seizoen terugtreden vanwege chronische leukemie. De Spaanse oefenmeester Julen Lopetegui staat komend seizoen aan het roer in Estadio Rámon Sánchez Pizjuán.

Lopetegui, afgelopen jaar ontslagen bij Spanje én Real Madrid, moet Sevilla naar de top-vier leiden. Hij krijgt daarbij hulp van Monchi. De technisch directeur is na een mislukte periode bij AS Roma terug op het oude nest en heeft zich in het verleden bewezen als iemand met een neusje voor succestransfers. De Jong en Ziyech moeten zijn volgende versterkingen worden. De Jong kost 12 tot 15 miljoen euro, terwijl Ziyech voor 30 miljoen kan worden opgepikt bij Ajax. Monchi wilde Ziyech vorig seizoen ook al naar Roma halen, maar de Italiaanse club liet in tweede instantie niets meer van zich horen.

Doel
Met de ervaren Tomas Vaclik heeft Sevilla de beschikking over een betrouwbare sluitpost. De dertigjarige Tsjech kan ook komend seizoen rekenen op een basisplaats, ondanks dat Sergio Rico terugkomt van een huurperiode bij Fulham. Juan Soriano was vorig seizoen de stand-in van Vaclik en keepte vier competitiewedstrijden. Aardig feitje: in 2011 tekende Vaclik een driejarig contract bij De Graafschap, maar hij kwam niet door de medische keuring. Via Sparta Praag en FC Basel belandde hij jaren later in de top.

Verdediging
In de laatste linie heeft Lopetegui de nodige opties én kan hij kiezen voor een aantal systemen. Vorig seizoen speelde Sevilla het vaakst in een 5-3-2-formatie. Ervan uitgaande dat Lopetegui vasthoudt aan dit recept, gaat hij spelen met drie centrale verdedigers. Sergi Gomez, Simon Kjaer én oud-Ajacied Maximilian Wöber lijken op dit moment de meeste kans te maken op een basisplaats. Sevilla heeft echter ook Diego Carlos voor 15 miljoen euro opgepikt bij FC Nantes, terwijl Daniel Carriço en de talentvolle Joris Gnagnon op de deur kloppen.

Vleugels
De wingbacks van Sevilla waren afgelopen seizoen Sergio Escudero (links) en clubicoon Jesus Navas (rechts). Vooral de transformatie van Navas is opmerkelijk. De 33-jarige Spanjaard leek na vier seizoenen Manchester City op zijn retour, maar is bezig aan zijn tweede jeugd in Estadio Rámon Sánchez Pizjuán en heeft inmiddels een legendarische status. Navas, sinds enkele maanden zelfs weer international, kan ook uit de voeten in een meer vooruitgeschoven rol aan de rechterkant. Aleix Vidal is het alternatief, terwijl Escudero op links concurrentie heeft van de Braziliaan Guilherme Arana.

Middenveld
Ever Banega en aanwinst Joan Jordán zijn het beoogde blok op het middenveld. Voor Jordan werd deze zomer 14 miljoen euro betaald aan Eibar, terwijl routinier Banega afgelopen seizoen een zekerheidje was. Controleur Ibrahim Amadou had in de laatste fase van het seizoen regelmatig een basisplaats, terwijl Roque Mesa er ook nog is. Hij staat wel op de nominatie om verkocht te worden.

Hakim Ziyech krijgt vermoedelijk een aanvallende rol op het Sevilla-middenveld. Op de plek achter de spitsen stond afgelopen seizoen Franco Vazquez, maar de dertigjarige Italiaan met Argentijnse roots kan ook in een diepere rol uit de voeten. Afhankelijk van de keuzes van Lopetegui, is Ziyech ook een topkandidaat om aan de rechterkant van de aanval te gaan spelen. Daar was hij afgelopen seizoen - zoals bekend - zéér succesvol bij Ajax.

Aanval
Als De Jong naar Sevilla komt, dan strijden vier spitsen om twee posities voorin: de Eredivisie-topscorer (28 goals) krijgt te maken met concurrenten Wissam Ben Yedder, Munir El Haddadi en Munas Dabbur. Of Ben Yedder blijft, moet de komende weken blijken. De Franse aanvaller heeft zich met zijn uitstekende spel in de kijker gespeeld bij onder meer Manchester United. Dabbur werd in januari al vastgelegd. De sterke spits komt over van Red Bull Salzburg en maakt deze zomer voor 15 miljoen euro zijn entree.

Is Sevilla een geschikte club voor Ziyech en De Jong? Deel je mening in de comments!